STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  18.06.2018 16:13:50

Makroekonomické události tohoto týdne (18. 6. – 22. 6. 2018)

Autor: Bc. Martin Pohl

Index cen výrobců, míra nezaměstnanosti, situace na trhu práce v USA, rozhodnutí o úrokových sazbách, velikost růstu HDP nebo hodnoty PMI indexů, to jsou jen některé makroekonomické statistiky, které se tento týden dozvíme. V následujícím textu jsou podrobněji představeny a rozšířeny i o další zajímavé ukazatele.

Pondělí 18. 6.

První den nového pracovního týdne se dozvíme hodnoty obchodní bilance Itálie včetně druhového členění na obchodní bilanciEvropskou unií a globální obchodní bilanci. Německá centrální banka zveřejní svou každoměsíčně aktualizovanou zprávu o stavu německé ekonomiky z pohledu centrální banky. Česká republika tento den představí svůj index cen výrobců PPI, kde očekáváme nárůst hodnot oproti dubnovým výsledkům. Guvernér ECB Mario Draghi přednese svůj projev a co se týče projevů zástupců monetárních autorit, nezůstane pozadu ani USA a Kanada. Na pondělí je naplánováno několik projevů zástupců amerického FEDu i Bank of Canada.

Úterý 19. 6.

Dozvíme se konečné hodnoty dubnové obchodní bilance eurozóny a pro eurozónu index výstupu stavebního průmyslu za měsíc duben (očekávámepokles o půl procentního bodu na -0,8 % oproti březnu, zatímco kladná dvě procenta za roční vyjádření). Mimo Evropu se dozvíme například index cen nemovitostí pro Austrálii (za první čtvrtletí patrně -1 %). Z USA zjistíme počet nově vydaných stavebních povolenek za měsíc květen (mírný pokles oproti dubnu), počet nově zkolaudovaných staveb (nárůst oproti dubnu) a opět se dozvíme každotýdenně aktualizovanou statistika API zásob ropy. Japonská centrální banka tento den naplánovala mítink monetární politiky, po kterém vydá prohlášení o stavu japonské ekonomiky.

Středa 20. 6.

V polovině týdne se nám představí index cen výrobců Německa za měsíc květen, zde očekáváme pokles oproti dubnu o dvě desetiny procentního bodu na 0,3%. Další makroekonomickou statistiku můžeme jmenovat míru nezaměstnanosti Slovenska s předpokládanou hodnotou 5,3 % za měsíc květen, což by mělo být zlepšení zaměstnanosti o 0,1 procentního bodu oproti hodnotě z dubna. Ve Spojených státech amerických v polovině týdne uveřejní statistiku MBA žádosti o hypoteční úvěr, dále hodnotu běžného účtu platební bilance, statistiku prodejů existujících domů (nárůst za měsíc květen oproti dubnu) a další pravidelně aktualizované záznamy o velikostech zásob surové ropy, benzinu a jiných topných paliv.

Čtvrtek 21. 6.

Hodnoty platební bilance, včetně exportu a importu, představí Švýcarsko, švýcarská centrální banka přednese report finanční stability a zároveň rozhodne o případných změnách velikosti úrokových sazeb.  V rámci Evropy je na tento den naplánováno setkání členů Eurogroup. Velká Británie zveřejní hodnotu výpůjček veřejného sektoru za měsíc květen, u kterého se očekává vyšší částka, než v měsíci dubnu. Bank of England vydá zprávu o stavu monetární politiky spojenou s rozhodnutím o změně úrokových sazeb. Předpokládá se však, že ke změně úrokových sazeb nepřistoupí a nadále zůstane diskontní sazba na hodnotě 0,5 %. Také proběhne tento den zasedání členů OPEC, tedy organizace zemí vyvážejících ropu. Za Japonsko se dozvíme index aktivity všech sektorů hospodářství (patrně 0 %). USA opět vydá aktualizovanou statistiku o nových i pokračujících žádostech o podporu v nezaměstnanosti, kde očekáváme nárůst hodnot oproti posledně zveřejněným. Dále USA představí například hodnotu indexu cen domů za měsíc duben, který pravděpodobně vzroste o tři desetiny procentního bodu na 0,4 % oproti březnu.

Pátek 22. 8.

Poslední den pracovního týdne nás čeká předběžné vyjádření PMI indexu za měsíc červen pro několik zemí a v různém vyjádření. Dozvíme se jej pro Francii, Německo, eurozónu, ale i USA. PMI index byl sledován za sektor služeb, výrobní sektor a ve společném vyjádření. U všech sledovaných variant a u všech zemí očekáváme hodnoty vyšší než 50, což je hranice mezi pozitivním a negativním vývojem. Z Francie se v pátek dozvíme i hodnotu růstu HDP za první čtvrtletí, kde patrně tento růst bude na stejné hodnotě jako předchozí čtvrtletí, tedy 0,2 %. Kanadapátek zveřejní index maloobchodních prodejů za duben, který pravděpodobně klesne na hodnotu 0 %, dále zveřejní index spotřebitelských cen za květen, který patrně taktéž poklesne.

Market

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

22.06.2018Wall Street opět v červených číslech (22.6.2018) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.06.2018Euro včera posílilo (22.6.2018) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
22.06.2018USA: Trh práce stále silný (22.6.2018) Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688