Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.06.2018 07:39:10

Víkendář: Z Evropy se stává Trumpův otloukánek, měla by se postavit na vlastní nohy

Nastal čas, aby se Evropa začala bránit a přestala ustupovat americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten ji totiž podle Marka Leonarda z European Council on Foreign Relations soustavně zastrašuje a pokud Evropané nenajdou dost kuráže se mu postavit, nepřestane.

Evropa měla ohledně USA nejdříve plán A, který spočíval v popírání reality. Tvrdil, že Trump nezastupuje Spojené státy a rozumní lidé jej budou krotit, píše na stránkách Politico Leonard. Jenže Trump všechny rozumné lidi vyhodil a Evropa hledala plán B. Ten nakonec spočíval ve snaze Trumpovi vyhovět. Začalo se tak mluvit o tom, že výdaje na zbrojení jsou v Evropě skutečně příliš nízké a Trump má vlastně ve vztahu k Íránu pravdu.

Jenže Trump pokračoval uvalením cel na největší obchodní partnery a ignoruje mezinárodní dohody. K tomu přidejme jeho chování po zasedání zemí G7 a je zřejmé, že evropské ústupky vnímá jen jako známku slabosti. „Jsem horlivým zastáncem atlantické spolupráce, tudíž nemám vůbec radost z konstatování, že je čas na plán C, kterým je postavit se Trumpovi čelem. Ať Evropa ukončí spolupráci tam, kde to bude americké zájmy poškozovat přímo,“ píše Leonard.

Hovory o naprosté „strategické autonomii“ Evropy jsou nesmyslné, protože Spojené státy budou pro Evropu vždy tím nejbližším partnerem. V delším období ale oběma stranám prospěje vyrovnanější vztah. Pokud Evropa například nebude schopna prosadit své postoje vůči dohodě s Íránem, stane se otrokem změn nálad ve Washingtonu.

Skeptici tvrdí, že Evropa si nedovolí přímý konflikt se Spojenými státy. Jenže pokud Američané kvůli Íránu skutečně zavedou sankce na evropské firmy, které se budou chovat podle mezinárodních dohod, nelze hovořit o suverenitě evropských zemí. Jestliže sankce skutečně vejdou v platnost, Evropa by mohla podniknout odvetné kroky vůči americkým firmám podnikajícím na jejím území.

Evropa na Spojených státech stále silně závisí v oblasti bezpečnosti a řada politiků v Evropě zastává názor, že nejlepší je status quo. Umožňuje jim totiž ušetřit peníze za obranu a nepouštět se do nebezpečných mezinárodních konfliktů. Pokud si mají vybrat mezi skutečnou suverenitou a parazitováním na jiných, vyberou si to druhé, protože jde o cestu nejmenšího odporu. Jenže takto šlo podle Politica postupovat v době, kdy byly spory mezi Evropou a USA jen „taktického“ rázu. S Trumpem v čele USA se ale situace mění a Evropa musí být schopna myslet a chovat se jako svébytný subjekt.

V současné době nejde o taktické spory, ale o rozkol ve strategických otázkách. Americký prezident se domnívá, že globální liberální řád byl vytvořen proto, aby zničil Spojené státy. A podle toho jedná. „Pokud nebudeme jednat nyní, jiní nám budou vnucovat své zájmy. A ani nám nebudou předem hlásit, že hodlají vše vyhodit do povětří,“ tvrdí Leonard.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688