5 tipů, jak využít a uchovávat dešťovou vodu

Zavlažování vody

Stále větší výkyvy počasí a s tím související sucha zvyšují nároky na množství vody pro zavlažování zahrady. Začněte využívat dešťovou vodu a ušetřete tak nejen svoji peněženku, ale i přírodní zdroje. Hornbach přináší tipy, jak nejlépe dešťovku sbírat, uchovávat a využívat.

1. Kvalita dešťové vody

Řada výzkumů potvrdila, že kvalita srážkových vod je naprosto dostačující pro celou škálu využití na zahradě i v domácnosti. „Pro zavlažování zahrady je dokonce vhodnější než voda z kohoutku, neobsahuje totiž chlór, je chudá na soli a minerály, což je opak tvrdé vody, a tak nedochází k zasolování půdy,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Kvalita zachytávané dešťové vody může být ale ovlivněna typem střešní krytiny. U střechy z klasických pálených (keramických) nebo betonových tašek se není čeho obávat. „U plechové střechy si dejte pozor na uvolňování staršího nátěru. V případě střechy pokryté asfaltem nebo eternitem nedoporučujeme dešťovou vodu využívat k zalévání záhonů, jelikož se do ní mohou uvolňovat toxické či karcinogenní látky,“ upozorňuje odborník z Hornbachu.

2. Nadzemní či podzemní nádrž?

Dešťovou vodu lze využívat nejen k zavlažování zahrady, ale například i na splachování nebo praní prádla. Pro tyto účely je vhodnější podzemní nádrž, která je připojena na samotný rozvod vody v domě. Instalace podzemních nádrží ovšem vyžaduje náročnější stavební úpravy na pozemku i v samotném domě. Tyto nádrže pak mohou být napojeny i na systémy automatického zavlažování.

 

Pro zalévání zahrady ale postačí nadzemní nádrž na dešťovou vodu. Ty se nejčastěji vyrábí z tvrzeného plastu. Jsou k dostání v různých objemech od 50 do 500 litrů, s výpustným kohoutem nebo bez kohoutu. Většinou jsou opatřeny víkem. „Zakrytý sud je vhodnější, jelikož odpadá nutnost instalace roštu pro zachytávání spadaného listí a dalších hrubých nečistot. V zakrytém barelu také nehrozí rozmnožení komárů,“ radí David Benda z Hornbachu a dodává, že nadzemní nádrže nejsou určené pro celoroční provoz, na zimu je potřeba vodu vylít. Mezi největší výhody plastových sudů na dešťovou vodu patří nízká hmotnost, cenová dostupnost, snadná instalace a manipulace.

3. Instalace nádrže

Sudy na sběr a uchovávání dešťové vody se nejčastěji umisťují přímo k okapu. „Vedle nejjednoduššího řešení, kdy pouze postavíte sud pod okap, se nabízí i sofistikovanější způsoby propojení,“ říká David Benda z Hornbachu a doporučuje, abyste si k sudu rovnou pořídili také sběrač dešťové vody – instaluje se na konec okapu a je vybaven ochranou před přetečením. Jakmile hladina vody v nádrži dosáhne maximální výšky, začne voda sběračem protékat do kanalizace. Vyhnete se tak nepříjemnostem s přetečením nádoby.

4. Jak se starat o nádrž, aby co nejdéle vydržela

Nádrž na dešťovou vodu umístěte na rovnou, souvislou plochu a chraňte ji před přímým slunečním zářením. Ideální místo je tedy někde ve stínu, u stěny domu. Párkrát za sezónu nádrž vymyjte a zbavte všech nečistot, předejdete tak přílišné kazivosti vody. Na zimu vodu z nádrže vylijte a skladujte ji přikrytou víkem nebo dnem vzhůru.

5. Využití dešťové vody v zahradě

Voda ze sudu se rozvede snadno po zahradě, buď samospádem, pomocí čerpadla anebo se sud vybaví podstavcem, který usnadní napouštění konví přímo ze sudu. „Praktickým pomocníkem tak může být ponorné čerpadlo do sudu se zahradní hadicí. Kvalitní přístroje nabízí například značka for_q, čerpadlo z rázově houževnatého plastu FQ-RP 3.400 s výkonem 320 W přečerpá až 3.400 litrů za hodinu. Zahradní hadice s teleskopickou multifunkční sprchou for_q umožňuje pohodlné zalévání zavěšených květináčů, vzdálených či hůře dostupných záhonů, rosení terasy i zavlažování travních ploch,“ doporučuje David Benda z Hornbachu.

 

V závislosti na velikosti zavlažované plochy se vyplatí investovat do automatického zavlažování. Převezme veškerou práci a ušetří až 70% spotřebu vody. „Automatické zavlažovací systémy lze většinou připojit přímo na dešťový barel, anebo pro chytré rozvádění a využívání vody v zahradě je vhodné pořídit si domácí vodárnu. Ideální je tzv. čerpadlo s hydrokontrolkou, které vzniklo spojením dvou přístrojů – čerpadla a tlakového průtokového spínače. Jednoduše se na něj napojí všechny zavlažovací systémy, jako jsou postřiky, kapénková závlaha, sprinklery, průsakové hadice apod., a těleso a zavlažovací počítač se o vše postarají sami,“ doporučuje odborník z Hornbachu. 

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes pět generací. Společnost v současné době provozuje 154 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 16 500 zaměstnanců, z toho přibližně 1 430 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada