ČSÚ (ČSÚ)
Makroekonomika  |  15.06.2018 09:08:52

15.06.2018 Právě vyšlo nové číslo odborného recenzovaného časopisu Demografie...

15. června 2018

V úvodu druhého čísla časopisu Demografie bývalá předsedkyně a nyní členky redakční rady Jiřina Růžková v článku 60 let časopisu Demografie připomíná toto významné výročí.

V anglickém článku Recent Household Trends in Europe: A Cross-Country Analysis Pavlína Habartová analyzuje současné trendy ve struktuře domácnosti v Evropě na základě údajů ze sčítání lidu 2011. Z výsledků analýzy vyplynulo, že stárnutí obyvatelstva výrazně přispívá ke snížení průměrné velikosti domácnosti, k níž dochází v celé Evropě. To se projevuje nejen rostoucím podílem osob, které žijí samostatně, ale také klesajícím podílem jednočetných rodin a rodin se svobodnými rodiči ve starším věku. Pomocí klastrové analýzy autorka rozdělila evropské státy do 6 skupin, přičemž Česká republika je společně s pobaltskými republikami a Slovinskem ve skupině, která je charakterizována vyšším podílem rodin s jedním rodičem.

Ondřej Nývlt ve své analýze Socio-demografické determinanty studijních výsledků a začátku pracovní kariéry v České republice hledá klíčové determinanty, které ovlivňují školní prospěch dítěte. Dále se autor zaměřuje na existenci nezaměstnanosti po ukončení studia. V analýze se například prokázalo, že dosažené vzdělání rodičů ovlivňuje řadu základních ukazatelů (např. naději dožití, úroveň plodnosti, úroveň mezd atd.). Faktory jako špatná kvalita bydlení a nízká úroveň vzdělání rodičů zvyšují šance na špatnou výkonnost ve škole, snižují možnost přijetí na vysokou školu a úspěšný vstup na trh práce po dokončení studia. Studium na univerzitě je zřetelně vázáno na vzdělávání rodičů. To, zda respondent vyrůstal s jedním nebo oběma rodiči, se ukázalo být okrajovým faktorem.

Dvojice autorů (Jiří Nemeškal a Jana Jíchová)příspěvku s názvem Prostorový vzorec kriminality v Česku ve své analýze hledá souvislosti mezi kriminalitou a charakteristikami území či populace. Z výsledků vyplynulo, že vyšší kriminalita je charakteristická pro větší (krajská a okresní) města, nejnižších hodnot naopak dosahují venkovské oblasti převážně se vyskytující v centrální a jihovýchodní části republiky. Jako významná se jeví souvislost s rodinným stavem, náboženskou vírou, národnostní kompozicí, podíly rodáků a krátkodobou migrací. Možná překvapivě se jako faktor ovlivňující kriminalitu neprojevila např. míra nezaměstnanosti, vzdělanost nebo zaměstnanostsekundéru. Autoři také pomocí Wardovy metody hierarchického shlukování vytvořili typologie pro osm policejních obvodů.

Celé nové číslo časopisu Demografie je ve formátu pdf zdarma ke stažení na http://www.czso.cz/csu/czso/demografie-revue-pro-vyzkum-populacniho-vyvoje-c-22018, tištěný časopis je možné zakoupit v prodejně ČSÚ v Praze.

 

Kontakt:
Marie Průšová
redakce Demografie
tel.: +420 274 052 834
e-mail:
redakce@czso.cz

 

Přílohy

  • avizo_demografie_2018_2.docx

Právě vyšlo nové číslo odborného recenzovaného časopisu Demografie – Demografie 2/2018

V úvodu druhého čísla časopisu Demografie bývalá předsedkyně a nyní členky redakční rady Jiřina Růžková v článku 60 let časopisu Demografie připomíná toto významné výročí.

V anglickém článku Recent Household Trends in Europe: A Cross-Country Analysis Pavlína Habartová analyzuje současné trendy ve struktuře domácnosti v Evropě na základě údajů ze sčítání lidu 2011. Z výsledků analýzy vyplynulo, že stárnutí obyvatelstva výrazně přispívá ke snížení průměrné velikosti domácnosti, k níž dochází v celé Evropě. To se projevuje nejen rostoucím podílem osob, které žijí samostatně, ale také klesajícím podílem jednočetných rodin a rodin se svobodnými rodiči ve starším věku. Pomocí klastrové analýzy autorka rozdělila evropské státy do 6 skupin, přičemž Česká republika je společně s pobaltskými republikami a Slovinskem ve skupině, která je charakterizována vyšším podílem rodin s jedním rodičem.

Ondřej Nývlt ve své analýze Socio-demografické determinanty studijních výsledků a začátku pracovní kariéry v České republice hledá klíčové determinanty, které ovlivňují školní prospěch dítěte. Dále se autor zaměřuje na existenci nezaměstnanosti po ukončení studia. V analýze se například prokázalo, že dosažené vzdělání rodičů ovlivňuje řadu základních ukazatelů (např. naději dožití, úroveň plodnosti, úroveň mezd atd.). Faktory jako špatná kvalita bydlení a nízká úroveň vzdělání rodičů zvyšují šance na špatnou výkonnost ve škole, snižují možnost přijetí na vysokou školu a úspěšný vstup na trh práce po dokončení studia. Studium na univerzitě je zřetelně vázáno na vzdělávání rodičů. To, zda respondent vyrůstal s jedním nebo oběma rodiči, se ukázalo být okrajovým faktorem.

Dvojice autorů (Jiří Nemeškal a Jana Jíchová) v příspěvku s názvem Prostorový vzorec kriminality v Česku ve své analýze hledá souvislosti mezi kriminalitou a charakteristikami území či populace. Z výsledků vyplynulo, že vyšší kriminalita je charakteristická pro větší (krajská a okresní) města, nejnižších hodnot naopak dosahují venkovské oblasti převážně se vyskytující v centrální a jihovýchodní části republiky. Jako významná se jeví souvislost s rodinným stavem, náboženskou vírou, národnostní kompozicí, podíly rodáků a krátkodobou migrací. Možná překvapivě se jako faktor ovlivňující kriminalitu neprojevila např. míra nezaměstnanosti, vzdělanost nebo zaměstnanost v sekundéru. Autoři také pomocí Wardovy metody hierarchického shlukování vytvořili typologie pro osm policejních obvodů.

Celé nové číslo časopisu Demografie je ve formátu pdf zdarma ke stažení na http://www.czso.cz/csu/czso/demografie-revue-pro-vyzkum-populacniho-vyvoje-c22018, tištěný časopis je možné zakoupit v prodejně ČSÚ v Praze.

Kontakt:

Marie Průšová

redakce Demografie

tel.: +420 274 052 834

e-mail: redakce@czso.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688