TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  14.06.2018 11:22:44

ANO chce nižší dávky na bydlení. ČSSD a lidovci jsou proti

Pokud sociální demokracie povede ministerstvo práce a sociálních věcí, stáhne sporný chystaný návrh změn v dávkách na bydlení. Při dnešní sněmovní debatě to řekl předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Ministryně v demisi Jaroslava Němcová (ANO) své záměry před poslanci hájila. Omezí podle ní nadužívání a zneužívání dávek. Peníze mají směřovat k potřebným lidem, nikoli k těm, kteří si na dávkách postavili byznys, zdůraznila.

Sněmovna se sešla k debatě o plánovaných úpravách v dávkách na bydlení na podnět skupiny poslanců v čele s KDU-ČSL. Lidovci by chtěli ministerstvo přimět k odkladu záměru, který by podle nich zvýšil riziko chudoby až u čtvrt milionu domácností, zejména u rodin s dětmi a seniorů. Kluby ANO, ČSSD a KSČM v úvodní diskusi deklarovaly, že program navrhované mimořádné schůze nepodpoří. S největší pravděpodobností tedy nebude schválen a Sněmovna k žádnému závěru nedospěje.

Němcová řekla, že systém sociálních dávek byl léta koncipován tak, že se lidem nevyplatí pracovat, obce mohly rozprodat své byty a ubytovny a příležitosti se chopily soukromé skupiny. "Pomáháme lidem, ale zejména pomáháme soukromému byznysu v této oblasti," podotkla. Aniž by někoho jmenovala, existuje podle ní mnoho politiků, kteří vlastní ubytovny a byty, do nichž dávky směřují.

Naopak podle Chvojky změna k lepšímu nemůže nastat bez dostupného systému sociálního bydlení, nyní navrhovaná úprava by postihla i chudší pracující rodiny a seniory. "S takovouto reformou nesouhlasíme a ČSSD ji rozhodně nepodporuje," řekl. V ČSSD nyní končí referendum o vstupu do menšinového kabinetu s ANO s tolerancí KSČM. Ministerstvo práce by měl vést sociálnědemokratický nominant Petr Krčál. "Pokud budeme mít ministerstvo práce a sociálních věcí, takový návrh náš ministr stáhne," řekl Chvojka.

Němcová uvedla, že její případný nástupce bude mít na takový krok právo. Varovala před tím, že bude pokračovat stav, kdy se obcím vyplácí prodávat nemovitosti a soukromníkům rozjíždět takzvaný obchod s chudobou.

Zástupci ANO, ČSSD i KSČM upozorňovali na to, že jde o záměr, který ještě neprojednala vláda, novely příslušných zákonů tedy ani nedoputovaly do Sněmovny a mohou se ještě měnit. Proto je podle nich předčasné o nich v dolní komoře diskutovat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688