uamk.cz (ÚAMK)
Investice  |  14.06.2018 08:22:31

Hurá prázdniny. Nebo – pozor prázdniny?

Odborníci ÚAMK upozorňují na cestování, které ovlivní začátky volna školáků v Evropě.

I ti nejstarší z nás si rádi vzpomenou na okamžik, kdy letěla školní brašna definitivně do kouta, a ať bylo vysvědčení jaké chtělo, před námi byly dva měsíce prázdnin. Podobné pocity prožívají školáci jistě i dnes. Jiné ale rodiče-motoristé. Co začátky prázdnin přinesou motoristům?

Obecně platí, že v zemích na jih od nás prázdniny začínají dříve. Pro naše cesty k moři je podstatné vědět, že v nejčastějších „cílových stanicích“ letního českého cestováníChorvatsku a Itálii už prázdniny běží (Itálie od 8. června) nebo brzy začnou (Chorvatsko 18. 6.). Ne, že by to znamenalo zvýšený provoz na silnicích, když pojedou Češi na dovolenou, ale znamená to, že města a městečka budou plná dětí a omladiny, která si už užívá volna. Totéž platí pro Maďarsko (od 18. 6.) či Slovinsko (od 26. 6.).

Co se bezprostředně dotkne motoristů, to je zahájení prázdnin v České republice a okolních zemích. Tedy, u nás začnou se začátkem července. Dá se tedy očekávat, že víkend 30. 6. až 1. 7. bude časem odvážení ratolestí na chaty, k babičkám, na tábory a podobně. To jsou domácí trasy.

Samozřejmě určitá část rodin rovnou vyrazí na dovolenou k moři. Nejznámější cíle letního cestování se ani letos nemění: Chorvatsko, Itálie a Slovensko. Má to ale podstatný háček. Prakticky současně s českými prázdninami si volna začnou užívat děti i v Polsku, Rakousku, Slovensku a Švýcarsku. Co to znamená?

Poláci se stali vloni významnějšími návštěvníky Chorvatska než byli do roku 2017 Češi. Jinými slovy, je to zjevně trend, který byl teprve nastartován. Jestliže se dá očekávat, že během léta se k Jadranu vydá celkem přes 10 milionu lidí, pak zhruba milion připadne na naše severní sousedy. Ti přirozeně pojednou přes naši republiku nebo Německo a určitá část jich vyrazí na dovolenou v první prázdninový den, tedy o víkendu 30. 6. a 1. 7.

Podobně to bude platit pro východní sousedy. Slováci mohou jet méně častou pro české turisty trasou přes Maďarsko, ale ti ze střední a západní části SR zvolí trasu po níž jezdíme my – přes Vídeň a Graz, na hraniční přechod Macelj, Zagreb a na jadranské pobřeží.

Tento proud dovolenkářů umocní ještě Rakušané, protože ve stejném termínu jako v ČR, začínají prázdniny i u těchto jižních sousedů. Jejich trasy jsou v zásadě rovněž dvě. Už zmíněná na Graz nebo ze západní části Rakouska od města Linec na Graz, tedy stejnou jako čeští turistů, kteří volí cestu přes České Budějovice a Dolní Dvořiště na Linec a dolů na jih.

Co z toho plyne? Jednoznačné varování odborníků ÚAMK, nevydávat se na cestu do Chorvatska během prvního prázdninového víkendu.

A jednoznačně riziková místa: dálnice D1 směr Brno, samotný průjezd Vídní, opravované úseku u města Graz, hraniční přechod Macelj, mýtnice před Záhřebem. To všechno budou místa kolon. Zvláště pak v sobotu 30. 6.

Kdo si právě teď „odfrknul“, že bude vyrážet o týden později, není „zachráněn“ před komplikacemi. Ať jde o cestu přes Slovinsko a Chorvatsko nebo Itálii. Důvod, začne první várka postupného zahajování prázdnin v Německu. Od 5. 7. půjde o tři spolkové země, včetně Berlína, ale volno už budou mít v dalších čtyřech spolkových zemích, jako je třeba Sasko. Země, odkud se tradičně masově jezdí na Jadran. Tudíž lze očekávat další zahuštění dálnic směrem na jih. Pravda, Bavorsko, jedna z nejlidnatějších německých zemí a náš soused, odstartuje prázdniny až 30. července, ale to jen potvrzuje fakt, že od začátku července už nebude víkend, kdy by na cestách Evropy měl být klid.

Co tedy odborníci ÚAMK doporučují?

Rozhodně se vyhnout víkendu 30. 6. až 1. 7. a obecně ostatním do konce července. Pokud je to jen trochu možné, volit jiný nástupní termín na dovolenou než je sobota. To už je lepší vyrazit v neděli, nejlépe pak v běžný pracovní den (v pátek pak zrána). Pokud jde o čas, počítat s tím, že mezi 13 až 15 hodinou nás může přepadnout nejvyšší únava. Na cestu vyjet bez spánkového deficitu, který nastupuje, jestliže jsme noc před cestou spali méně než 5 hodin, protože v opačném případě se mnohonásobně zvyšuje pravděpodobnost že se stanete účastníky dopravní nehody. A nezapomínat na to, že v Chorvatsku platí předpis, který dovoluje policii, po ověření vašeho stavu u lékaře, zadržet vám i na několik dnů řidičský průkaz, protože jste příliš unaveni a můžete způsobit dopravní nehodu. Mějme na paměti, že více než třetina všech Čechů, kteří každoročně zemřou v zahraničí, jsou účastníky dopravní nehody při cestě k Jadranu.

Odborníci ÚAMK tedy znovu a znovu doporučují – na dovolenou je třeba jet ve vhodný termín a čas, v klidu a při dodržování dopravních předpisů. Pak si domů přivezeme hezké vzpomínky.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688