Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  13.06.2018 17:24:06

Nidetzký (ČNB): Ekonomika je na další hike připravena. Benda: Jsem nakloněn rychlejšímu zvyšování sazeb

Aktualizováno

Český pracovní trh a trh s bydlením ukazují přehřívání ekonomiky, jež je připravená na další zvýšení úrokových sazeb možná již tento měsíc, tedy výrazně dříve než předpokládá prognóza, uvedl pro Reuters člen bankovní rady Tomáš Nidetzký. Jeho kolega z rady Vojtěch Benda v rozhovoru pro Bloomberg uvedl, že diskuse o zvýšení úrokových sazeb již na červnovém jednání je legitimní. Ještě se ale nerozhodl, jak bude o sazbách hlasovat.

Naposledy zvýšila Česká národní banka sazby v únoru. Klíčová dvoutýdenní repo sazba stoupla o 25 bazických bodů na 0,75 procenta. Od začátku cyklu utahování měnové politiky, poté co ČNB opustila politiku prakticky nulových sazeb a kurzového závazku, již sazby stouply třikrát.

"Ekonomika se určitě pohybuje nad svou rovnovážnou úrovní. Oblasti, které se přehřívají, je určitě trh práce a tou druhou je trh rezidenčního bydlení," řekl Nidetzký v úterním rozhovoru pro agenturu Reuters. "Všichni víme, kde je reálná rovnovážná úroková sazba - 2,5 až 3 procenta. To je, kam směřujeme. Ale otázka je, jestli nás tam ekonomika pustí. Teprve až této úrovně dosáhneme, pak se můžeme bavit o tom, že jsme se dostali do normálního stavu."

Makrodata zveřejněná v červnu ukázala, že reálné mzdy rostly nejvýrazněji za posledních 15 let a inflace překročila 2procentní cíl centrální banky. V kombinaci se slabší korunou, než ČNB předpokládala, se nyní otevírá prostor pro další růst sazeb dříve, než banka čekala.

Nidetzký: Na srpnovou prognózu není důvod čekat

Nidetzký řekl Reuters, že není důvod čekat na srpnovou prognózu, podle něj je "prevence mnohem efektivnější než léčba". "Nemyslím si, že je rozdíl, jestli to uděláme teď v červnu, nebo až v srpnu, že by to z pohledu ekonomiky, makroekonomických ukazatelů mělo nějaký významný efekt," řekl Nidetzký. Zařadil se tak v sedmičlenné bankovní radě mezi stoupence brzkého zvýšení sazeb. Dalším je viceguvernér Mojmír Hampl, který jako jediný hlasoval pro utažení měnové politiky již na květnovém měnovém zasedání.

Prognóza ČNB, která předpokládá zvýšení úroků na přelomu roku, je založená na očekávání, že posilování koruny během roku vykoná podstatnou část letošního zpřísnění měnových podmínek. Ale s tím, jak koruna neposiluje tak rychle, silná zaměstnanost žene nahoru domácí spotřebu a vytváří inflační tlaky, trhy započítaly zvýšení sazeb nejpozději do září.

Přibývá také analytiků, kteří se domnívají, že poslední makrodata si vynutí zvýšení sazeb do srpna, kdy bude ČNB projednávat aktualizovanou makroekonomickou prognózu, někteří z nich nepovažují za příliš brzký termín ani červen. Guvernér Jiří Rusnok a člen bankovní rady Marek Mora minulý týden uvedli, že slabá koruna spolu s růstem mezd vytváří prostor zvýšení sazeb, nespecifikovali však načasování.

Nidetzký řekl, že nemá obavy, že by zvýšení sazeb - v situaci trvající ultra uvolněné měnové politiky Evropské centrální banky - spustilo výrazné posilování koruny kvůli vyššímu úročení aktiv v korunách než v eurech. "Makroekonomický vývoj už nějak intuitivně to jedno další zvýšení zapracoval do čísel, a nemyslím si, že by to mělo nějaký významný dopad, že by koruna začala nějak výrazně posilovat."

Benda: Jsem nakloněn rychlejšímu růstu sazeb

Bloomberg dnes mezitím zveřejnil rozhovor s Vojtěchem Bendou. "Současná situace nevyžaduje žádné radikální kroky, ale je jasné, že měnové zpřísňování prostřednictvím úrokových sazeb bude pokračovat," řekl Benda. "Tempo a velikost budou záviset na směnném kurzu a dalších proměnných," uvedl také člen bankovní rady.

"Podle mého názoru je legitimní diskutovat o zvýšení úrokových sazeb již na jednání 27.června," řekl také Benda agentuře Bloomberg. "Abychom předešli dalšímu nárůstu inflačních tlaků, jsem v letošním roce nakloněn rychlejšímu růstu sazeb. Ale zda budu hlasovat pro zvýšení v červnu, nemohu říci, dokud neuvidím všechny dostupné analýzy. Poté se rozhodnu," dodal.

Zdroj: Reuters, Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688