Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.06.2018 18:13:46

Asi nejlepší plošný pohled na technologickou (ne)bublinu

Goldman Sachs se před několika dny přidal k dlouhé řadě těch, kteří se chtějí dobrat odpovědi na otázku: Jsou technologie v další bublině? Podívejme se na pár hlavních tezí analytiků banky.

Pohled na první dva grafy ukazuje, proč se vlastně ony diskuse o bublinovatosti stále vedou. V prvním obrázku je vývoj indexu SPX, vývoj cen akcií skupiny FAAMG (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft a Google) a vývoj indexu SPX bez FAAMGu. Druhý se stejnou perspektivou dívá na čínský trh a porovnává index MSCI Asia ex Japan se skupinou STTAB (Samsung, Tencent, Taiwan Semiconductor, Alibaba a Baidu) a indexem MSCI bez STTABu:


Popularita technologických titulů tedy není omezena jen na americký trh, naopak – asijské technologie si již řadu let užívají ještě lepší jízdy. Otázka je, nakolik tento vývoj stojí na pevné noze fundamentu. Zde Goldman nabízí následující graf, který porovnává čisté ziskové marže v USA a Evropě – u všech obchodovaných společností a po vyloučení technologií. Celkově je zřejmá soustavně nižší ziskovost evropských firem (tomuto tématu jsem se věnoval nedávno). V dnešním kontextu je ale hlavní informací to, že evropské technologie jsou zhruba na stejné ziskovosti, jako celý trh, zatímco ty americké vysoko nad standardem trhu:


Objem peněz, který daná společnost vydělává akcionářům, ale není dán jen ziskovostí, ale i výší investic (a zisky jsou navíc předmětem řady čistě účetních operací). A zatímco třeba takový Caterpillar proinvestuje asi 6 % tržeb, Apple či Facebook asi 24 % tržebtechnologie jsou tedy investičně mnohem náročnější (i když můžeme diskutovat o tom, nakolik je řada těchto investic spíše střelbou „naslepo“). Čímž se dostáváme k následujícím dvěma grafům popisujícím takzvaný výnos volného cash flow (FCF výnos). Na FTAlphaville, z kterého grafy jsou, jej, zdá se, interpretují jako důkaz vysoké schopnosti generovat volný tok hotovosti. Pak se ovšem mýlí – FCF výnos není dán výší FCF, ale tím, jak se cena akcie nastaví relativně k FCF (stejná mechanika, jako u dividendového výnosu). Jde o měřítko valuační, obdobu ziskového výnosu, tedy obráceného PE. Zde je jen místo zisků (E) volný tok hotovosti (FCF). Tedy v principu to, co firmě zbývá pro ty, kteří jí poskytují kapitál (věřitelé a akcionáři – v tomto měřítku tedy trochu hapruje to, že FCF bývá poměřováno jen ke kapitalizaci).


Jak grafy interpretovat? Po krizi roku 2008 se FCF výnos technologií ve světě (první graf) a v USA (druhý graf) držel znatelně nad trhem – rozevřela se tu určitá valuační mezera, kdy technologie byly levnější (jejich FCF výnos byl vyšší). V USA pak trh zdražoval (rostly valuační násobky, klesal FCF výnos) a zdražovaly i technologie, a to dokonce rychleji. Ona valuační mezera se tak uzavírala a nyní na tom jsou s FCF výnosem technologie hodně podobně jako trh (v USA stejně jako ve světě).

FCF výnos je mnohem relevantnějším měřítkem než pouhé PE a při plošném pohledu asi tím nejlepším, co můžeme použít. Podle grafů říká, že investoři si nyní technologií cení podobně, jako celého trhu. Tj. jejich růstový a rizikový výhled vnímají podobně. S ohledem na to, co mi říká pohled na valuaci a současný fundament některých konkrétních technologických gigantů, je to pro mě překvapující. U nich se totiž zdá, že očekávané růsty jsou vysoko nad standardem trhu. Ale technologie jako celek (!) jsou podle všeho trochu jiným příběhem. A podle něj to na nějakou plošnou (!) bublinu nevypadá.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.07.2022Americké akcie: Proč se (z)hroutí technologická bublina 2.0 Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
08.06.2022Pohled portfoliomanažera: Proč nyní (ne)sázet na FAANMG a Teslu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.01.2022Komentář portfolio manažera: hrozba válečného konfliktu a technologická bublina NN Investment Partners (NN Investment Partners)
22.08.2021ECB se chce loučit se shopingem, ale asi ne na dlouho Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688