Centropol (Centropol)
Energie  |  12.06.2018 10:12:59

Plyn a jeho ceny - lakmusový papírek geopolitických i domácích změn

Koncový odběratel plynu mnohdy nechápavě kroutí hlavou nad různými prognózami vývoje cen této komodity. Často tak neví, kam se budou ubírat. S největší pravděpodobností se cena této komodity nebude příští rok snižovat, dokonce si troufnu říci, že nás čeká její mírné zdražení. A pokud bych měl odhadovat velkoobchodní ceny plynu pro zbytek letošního roku, viděl bych je někde mezi 21 EUR/MWh a 23 EUR/MWh.

Složitost jakýchkoliv prognóz spočívá v tom, že cenu plynu na burze ovlivňuje zejména cena sesterské komodity, tedy ropy, ale i přidružených energetických komodit. Působí na ni i rostoucí cena elektrické energie. Mimochodem, některé paroplynové výrobní zdroje kvůli zvyšující se rentabilitě výroby elektřiny, zvyšují podíl dodávek do elektrické soustavy.

Jako do každé obchodované komodity se i do ceny plynu promítá geopolitická situace. Rozhoupává to cenová očekávání a odhady vývoje. Aktuálně se politické špičky Ruska, Saúdské Arábie a OPEC vyslovily pro zvýšení produkce ropy. Jejich prohlášení srazilo ceny přibližně o 5 USD/barel. Na druhé straně sledujeme nervozitu na trzích, kterou vyvolává politika USA vůči Íránu. Hrozící sankce ze strany Ameriky ji dokonce názorově rozdělují s Evropu. Na takové informace reaguje trh jako lakmusový papírek prudkými výkyvy cen.

Nejistotu ohledně hrozících sankcí vůči Íránu, a to s veškerými nepříjemnými ekonomickými dopady, si špičky USA a EU uvědomují. Nemalou roli v tom hraje i čas. Rozhodnutí o dalším postupu by proto mělo padnout do léta. Samozřejmě, že vždy existuje nějaké to ale. Pokud by EU neuspěla a Spojené státy by pokračovaly ve své politice, může se trh s ropou vyšplhat až k ceně 100 USD/barel. Otázkou je, jak by na tento výsledek zareagovaly OPEC, Rusko, Saúdská Arábie a potažmo i USA a jak by chybějící produkci z Íránu mohly nahradit vlastní produkcí. 

V případě, že politická jednání mezi USA a EU dopadnou nakonec smířlivou variantou, může cena ropy klesnout nebo zůstat na stávajících 75 USD/barel. V každém případě je do vysoké geopolitické hry zatahován svým způsobem i plyn.

Tlak na růst jeho ceny má i další, tentokrát domácí aspekt. Je jím nezaplněnost skladovacích kapacit plynu v ČR, která dosáhla po skončení topné sezóny svého desetiletého minima. Logicky to znamená zvýšenou poptávku.

 Vít Brůha, manažer útvaru Nákup komodit a výběrová řízení společnosti Centropol

CENTROPOL ENERGY a.s.

Je jedním z nejvýznamnějších dodavatelů elektřiny a plynu v České republice. Obsluhuje na 300 000 odběrných míst z řad domácností, firem a institucí. Firma se dlouhodobě umísťuje v první stovce nejvýznamnějších českých firem v žebříčku, který vyhlašuje Sdružení Czech TOP 100. Centropol je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR, sdružujícím zaměstnavatele a podnikatele v ČR. V roce 2016 dosáhl obrat společnosti Centropol bezmála sedmi miliard korun. Majitelem a jediným akcionářem firmy je český podnikatel Aleš Graf.

Více informací na: https://www.centropol.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688