Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  12.06.2018 08:59:49

Akcie čínského výrobce baterií pro elektroauta při IPO už víc růst nemohly..


Akcie čínského výrobce baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) v dnešním vstupu na burzu vykázaly vzestup o povolené maximum 44 procent. Tržní hodnota podniku tak dosáhla 12,3 miliardy dolarů (270 miliard ). Firma chtěla vstupem na burzu získat peníze na rozšíření výroby.
 
V rámci primární veřejné nabídky (IPO) na burze v Šen-čenu firma prodala 217 milionů akcií, což je deset procent nového kapitálu. Poptávka vysoko převyšovala nabídku, zájem drobných investorů podle propočtů společnosti Thomson Reuters nabídku převýšil 3201krát. Investiční fondy pak poptávaly 537krát více akcií, než kolik mohly dostat.

Čína nově zapsaným akciím umožňuje v první den obchodování maximálně 44procentní růst. CATL nyní těží z podpory, kterou elektromobilům poskytuje čínská vláda.

Podle průzkumu organizace Shenzhen Gaogong Industry Research se CATL v loňském roce stala největším světovým výrobcem baterií pro elektromobily. Prodala baterie o kapacitě 12 gigawatthodin, zatímco druhý Panasonic o kapacitě deset gigawatthodin. Čínští analytici CATL hodnotí jako jedinou čínskou firmu, která může v tomto tržním segmentu konkurovat zahraničním společnostem jako je LG a Samsung SDI.

Společnost chce většinu z 5,46 miliard jüanů (18,7 miliardy ), které získala z IPO, využít na výstavbu závodu s roční kapacitou 24 gigawatthodin. Sedm let starý podnik, který vznikl jako pobočka japonského výrobce baterií ATL, plánuje do roku 2020 zvýšit výrobní kapacitu na 50 gigawatthodin.

CATL prodává baterie pro osobní automobily, autobusy a kamiony. Mezi domácí zákazníky patří společnost SAIC Motor, BAIC Group, Geely, Dongfeng Motor a Changan Auto.

Prodej osobních automobilů na elektrický pohon se v Číně loni zvýšil o 72 procent na 580.000 vozů. Čína je jejich největším světovým trhem, uvedl list Financial Times.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688