Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  11.06.2018 11:39:31

Inflace zpět nad cílem. ČNB zvýší sazby už v červnu, shodují se ekonomové

Tempo růstu tuzemských cen zrychlilo nad úroveň inflačního cíle České národní banky. Ekonomové se tak shodují, že guvernér Rusnok a spol. urychlí proces zvyšování sazeb. Vyšších úroků bychom se mohli dočkat již v červnu.

„V květnu se inflace po třech měsících opět dostala nad cíl ČNB, když meziroční růst spotřebních cen dosáhl 2,2 %,“ okomentoval dnešní data ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. „Na vyšším růstu cen spotřebního koše se podepsaly ceny potravin a energií. Výrazně rostly i ceny topných olejů a pohonných hmot, které se odrazily v dopravě,“ doplnil.

Výhled vyšší inflace pak podle Šoltése podporuje i inflace v eurozóně, která v květnu zrychlila. „Očekáváme, že finální statistika potvrdí předběžný odhad evropské květnové inflace na úrovni 1,9 %,“ uvedl.

„Návrat inflace nad inflační cíl otvírá České národní bance prostor pro pokračování v normalizaci měnových podmínek. Druhé letošní zvýšení sazeb by tudíž mělo přijít již v létě,“ je přesvědčen Šoltés. „Vysokou pravděpodobnost přikládáme možnosti, že se tak stane již při první možné příležitosti, tedy na konci června. K dřívějšímu zvýšení sazeb rovněž přispívají i neúspěšné slovní intervence některých členů bankovní rady v minulém týdnu, které se minuly účinkem, když nepřinesly žádné výrazné posílení koruny,“ konstatoval ekonom.

A právě sázky na brzké zvýšení sazeb reflektuje nejen vývoj koruny, která vůči euru zpevnila pod hranici 25,70 EURCZK, ale také kontrakty FRA 1x4 a 3x6. Ty se po dnešních datech dostaly dokonce na svá letošní maxima.

„Vzhledem k současným vyšším cenám ropy a neposilující koruně by se měla inflace v příštích měsících nadále pohybovat nad 2% cílem ČNB,“ očekává hlavní ekonom banky ING Jakub Seidler. „Inflační tlaky by však měly dále postupně sílit i díky nadále příznivému vývoji na trhu práce a rostoucím mzdám. Pokud by pak koruna setrvala na současných úrovních a stejně tak ceny ropy nezačaly výrazněji klesat, bude inflace na začátku příštího roku patrně flirtovat s 3% hranicí,“ odhaduje ekonom.

A právě to je i podle Seidlera důvod, proč ČNB nebude další zpřísňování měnové politiky odkládat. „Koruna je v současnosti citelně slabší, než čekala ČNB ve své poslední prognóze (25,10 Kč za euro na začátku června), což si vyžaduje utahování měnových podmínek zvyšováním sazeb. K němu tak dle našeho názoru dojde již na příštím měnovém jednání koncem června a dnešní inflační čísla tuto pravděpodobnost dále zvyšují,“ uzavřel.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688