TNBiz (TN.cz)
Investice  |  10.06.2018 21:07:43

Povinné přerozdělování migrantů byla chyba, přiznala Merkelová

Německá kancléřka Angela Merkelová přiznala, že prosazování povinného přerozdělování uprchlíků na základě kvót bylo chybou. Mezi evropskými státy totiž prý vyvolalo jen spory. Česká republika přerozdělovací kvóty dlouhodobě kritizuje. Změnu v jejich vnímání ze strany šéfky německých křesťanských demokratů proto vítají i tuzemští politici.

Angela Merkelová svým výrokem podle odborníků udělala pragmatický ústupek, protože vidí, že na kvótách v Evropě shoda nepanuje. A čeští politici německou kancléřku chválí.

"Kvůli těmto debatám se rozdělila i česká společnost a česká politická scéna. A já jsem rád, že se konečně přichází s tím, že uprchlické kvóty jsou nesmysl," reagoval místopředseda ČSSD. Martin Netolický.

"Ono to nefunguje ani ze strany těch imigrantů. Prostě když oni někde být nechtějí, tak tam nakonec stejně nebudou. Což se nakonec i na příkladu těch křesťanských imigrantů u nás v ČR nakonec ukázalo," sdělil místopředseda STAN Vít Rakušan.

"Je to i výsledek naší intenzivní diplomacie od začátku roku a hlavně v rámci V4, kde jsme postupně získávali další podporu," uvedl předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

"My jsme v první řadě rádi, že opouštíme tu rétoriku přehlasovávání a toho, že jedna strana něco blokuje, a ta druhá s ní není schopná vyjít a tak jí to násilím vnutí," vysvětlil poslanec za Piráty Mikuláš Peksa.

Některé strany ale před přehnaným nadšením varují. "Se připravuje vlastně nová úmluva o azylové a migrační politice, tzv. Dublin 4. A bude velmi důležité, aby tam žádné přerozdělování nelegálních uprchlíků nebylo," uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stajnura.

"Opravdu se jí to v Německu začíná rozpadat pod rukama a snaží se zachránit se na poslední chvíli a hledat si levné politické body," myslí si místopředsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Výrok německé kancléřky by podle politologů mohl změnit evropské řešení uprchlické krize. Jednotlivé členské země by se třeba mohly specializovat. Státy by si mohly například vybrat, jestli budou raději bránit hranice Schengenského prostoru, bojovat proti pašerákům na moři nebo budou uprchlíkům pomáhat přímo v místech postižených válkou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688