Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  08.06.2018 23:15:11

8. června: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie zakončily páteční rozkolísanou obchodní seanci růstem a zisky si připsaly i za celý týden. Investoři nakonec ignorovali obavy z globálního obchodního napětí. Objem obchodování však byl relativně nízký, trhy se připravují na zasedání měnových výborů centrálních bank USA a eurozóny v příštím týdnu.

Index Dow v pátek stoupl o 0,30 % na 25 316,53 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,31 % na 2 779,03 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil o 0,14 % na 7 645,51 bodu. Index volatility VIX stoupl o 0,33 % na 12,18 bodu (před týdnem 13,46 bodu) a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o tři bazické body na 2,95 % (před týdnem 2,90 %).

Index S&P 500 odpoledne zvrátil ztráty a zůstal v pozitivním teritoriu. Nejvíce k tomu přispěl růst zdravotnických firem a firem zaměřených na běžné spotřebitele v čele s Procter & Gamble (+1,87 %) a Monster Beverage (+5,02 %). Akcie firmy Apple (-0,91 %) a jejích hlavních dodavatelů naopak ztrácely. Důvodem byla zpráva, že firma letos plánuje vyrobit o pětinu méně nových přístrojů iPhone, než původně očekávala.

Investoři zřejmě odložili stranou obavy o vztahy mezi USA a jejich největšími obchodními partnery poté, co americký prezident Donald Trump dorazil do Kanady na summit největších ekonomik světa G7, který je podle prvních zpráv velice napjatý. Podle zdrojů Trump uskutečnil srdečné jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o obchodu a KLDR.

SEDLÁČEK: EKONOMIE ČEKÁ NA ZMĚNU PARADIGMATU

Investoři se také již zřejmě soustředili spíše na příští týden, který bude velice rušný. Centrální banka USA zřejmě podruhé v letošním roce zvýší úrokové sazby, pozornost se však zaměří spíše na plány banky pro zbytek roku. Evropská centrální banka by pak mohla naznačit, že ukončí masivní program nákupu dluhopisů. Příští týden se rovněž uskuteční summit USA-KLDR.

Za celý týden si Dow připsal 2,76 %, Nasdaq Composite 1,21 % a širší S&P 500 posílil o 1,62 %

Americký dolar po čtyřech dnech poklesu v pátek posílil vůči koši předních světových měn, ale za celý týden vykázal nejhlubší propad od konce března. Na konci týdne se dařilo měnám považovaným za bezpečné investice v dobách nejistoty, jako jsou japonský jen a švýcarský frank. Důvodem byla obezřetnost investorů před summitem G7, který začal v Kanadě.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,1 % na 93,57 bodu. Vůči euru dolar posílil o 0,3 % na 1,1765 USD, k jenu však klesl o 0,2 % na 109,47 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,5 % na 128,79 JPY.

Dolar se tento týden dostal pod zvýšený prodejní tlak a vzdálil se desetiměsíčnímu maximu vůči euru. Jednotné evropské měně se dařilo díky zmírnění obav o politický vývoj v Itálii a také díky spekulacím, že Evropská centrální banka naznačí příští týden ukončení masivního programu nákupů dluhopisů.

TECHNICKÁ ANALÝZA EUR/USD

Ceny ropy v pátek na světových trzích pokračovaly v poklesu a jejich ztráty se ještě prohloubily, když analytici z JPMorgan zhoršili výhled cen suroviny na letošní rok o tři dolary na 62,20 USD za barel. Ropa již předtím zlevňovala kvůli obavám z dopadů slabší poptávky v Číně a růstu těžby v USA.

Trh poznamenala zpráva, že se dovoz ropy do Číny v květnu snížil na 9,2 milionu barelů denně z rekordních 9,6 milionu v dubnu.

Dlouhodobým faktorem, který stojí za oslabením cen, je růst těžby ropy ve Spojených státech. Minulý týden vystoupil na nový rekord 10,8 milionu barelů denně. Během dvou let produkce v USA vzrostla o 28 %, Spojené státy jsou tak na cestě předstihnout světovou jedničku Rusko, které těží 11 milionů barelů denně.

Barel ropy WTI je nyní asi o 11 dolarů levnější než barel Brentu, což je podle agentury Reuters nejvýraznější rozdíl od roku 2015. Navzdory pátečnímu poklesu je Brent přibližně o 15 % dražší než na začátku roku.

Podle americké investiční banky Jefferies je situace na trhu nyní napjatá a rezervy by se mohly ve druhém pololetí snížit na dvě procenta poptávky. To by byla nejnižší úroveň přinejmenším od roku 1984. K napětí na trhu přispívají problémy Venezuely, která prochází hospodářskou krizí a má zhruba měsíční zpoždění v dodávkách ropy svým zákazníkům. Dluží jim asi 24 milionů barelů ropy.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688