Lidé s nemocným srdcem podceňují příznaky a chodí pozdě k lékaři

Každý rok v Česku přibude 40 tisíc pacientů s chronickým srdečním selháním. Lékaři navíc předpokládají, že do roku 2030 vzroste počet pacientů o čtvrtinu. Často totiž přicházejí k lékaři pozdě, protože podceňují příznaky nemoci a s nemocným srdcem si je vůbec nespojí.

Potíže pana Seidla začaly nenápadně. Stále víc se zadýchával a postupně přestával stačit v práci. "Nemohl jsem pořádně dýchat a když jsem šel do kopce, byl to velký problém," popsal Zdeněk Seidl.

Časem mu začaly otékat i nohy u kotníků. K lékaři ale nešel, dovezla ho tam až záchranka, když doma zkolaboval. "Srdce mi pracuje na 20 %," uvedl Seidl.

Problém je, že lidé si často tyto příznaky vůbec nespojí s vážnou nemocí srdce. "Jsem si právě myslel, že je to z té namáhavé práce," potvrdil Seidl.

Oranžové židle s jakoby oteklými kotníky,které se teď objevily v Praze, mají lidi varovat, aby právě tyto příznaky nepodceňovali. Židle jsou umístěné třeba nad schody a to aby upozornily na další varovný příznak srdečního selhání, jako je zvýšená únava a dušnost.

Lidé si totiž často pletou srdeční selhání s infarktem, který se projevuje tíží na prsou a bolestí u srdce. Příznaky selhání srdce si pak často odůvodňují věkem, nabranými kily anebo těžkou prácí. K lékařům se tak dostanou pozdě, často přijdou až s prvním pobytem v nemocnici.

"Chronické srdeční selhání má horší prognózu, než mají některé typy rakoviny," vysvětlila internistka z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Eva Chytilová.

Zhruba polovina pacientů v souvislosti s touto nemocí do 5 až 8 let umírá. Selhání srdce postihne jednoho z pěti lidí nad 40 let. Touto nemocí srdce, jejíž projevy jsou zpočátku jen plíživé, u nás trpí na 200 tisíc lidí a odhaduje se, že dalších 200 tisíc má poruchu srdečních funkcí, která se ještě neprojevila.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy