Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.06.2018 14:29:01

Víkend silných lokálních bouřek. Jak poznat riziko?

 

Dnes na téma bouřky. O víkendu se mohou vyskytnout silné bouřky s přívalovými srážkami a krupobitím. Přechodně by se mohly rozvodnit malé toky. Přinášíme přehled informací, jak se pokusit předejít škodám na majetku a jak se silné bouře projevují a chovají. Kromě bouřek bude horký vlhký víkend, jak jsme předpovídali. Některá místa bouřky nezasáhnou, některá ano (vždy během dne asi 30 - 40 % území). To je nevýhoda novodobých srážek z přílišného horka. Lokální charakter místo toho, aby pořádně plošně zapršelo.

Nejcennějším zdrojem informací při bouřkové situaci je meteorologický radar. V Česku máme veřejně k dispozici jeden z nejlepších radarových výstupů na světě. Zavítat můžete na stránky ČHMÚ, nebo navštivte ještě propracovanější verzi na adrese https://radar.bourky.cz/, kde máte k dispozici klasický mapový podklad s přiblížením. O vznik této stránky se zasloužily Amatérská meteorologická společnost - o.s. a Český hydrometeorologický ústav.

Bouřku na radaru snadno poznáte podle oranžové až cihlově červené barvy. Obvykle je poznat její jádro, které přináší nejsilnější projevy. Pokud spatříte uprostřed bouřky bílou tečku nebo dokonce flíček, je zle. Jsou to nejsilnější projevy, zpravidla krupobití a přívalové srážky. Důležité je také vnímat, zda bouřka nějak dlouho nesetrvává na jednom místě se silnými projevy. Potom hrozí bleskové povodně.

Kromě radaru můžete samozřejmě sledovat situaci za oknem. Přívalové srážky poznáte dobře. Klasický bouřkový liják je jedna věc. Avšak přívalové srážky opravdu sníží viditelnost klidně i na 100 – 200 metrů a klasický rachot bouřkového deště se změní na tišší příval vody. Pokud se přívalové srážky zmírní po 5 – 10 – 15 minutách, na povodeň to nejspíš nebude. Jakmile ale budou pokračovat přes 20 a 30 minut, tak je velmi zle a bouřka setrvává se svou silou na místě. Poblíž potoků potom velký pozor.

Více: Víkendové počasí s výstrahou: Silné bouřky zasáhnou celou ČR, o víkendu udeří i s krupobitím a Přeháňky a bouřky budou pokračovat, příští týden přechodné ochlazení.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty