Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  06.06.2018 23:20:57

6. června: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Všechny tři hlavní akciové indexy v USA ve středu zpevnily díky zmírnění obav z obchodní války, vývoji zahraničního obchodu i díky růstu cen akcií finančních a průmyslových společností. Technologický index zaznamenal třetí rekord v řadě, tentokrát mu pomohly například akcie Tesly.

Index Dow stoupl o 1,40 % na 25 146,39 bodu, širší S&P 500 se zvýšil o 0,86 % na 2772,35 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite vzrostl o 0,67 % na další rekord, konkrétně 7 689,24 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,13 % na 11,64 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o čtyři bazické body na 2,97 %. Nejsledovanější kryptoměny odepsaly do dvou procent.

Obavy z obchodního napětí zmírnil ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow oznámením, že prezident Donald Trump povede na summitu G7 bilaterální jednání s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem a kanadským premiérem Justinem Trudeauem. Trh podpořila i zpráva, že představitelé USA zvažují čínskou nabídku dovážet z USA další zboží v roční hodnotě 70 miliard dolarů.

Optimismus investorů posílil po zprávě o překvapivém poklesu obchodního schodku USA v dubnu na sedmiměsíční minimum. Výnosy pokladničních poukázek se poté přiblížily dvoutýdennímu maximu a spolu s nimi zpevnily bankovní akcie. Oborový S&P index stoupl o 2,2 %.

3 MÝTY O ÚROKOVÝCH SAZBÁCH

Akcie společnosti Tesla (+9,74 %) zažily nejlepší den za poslední dva roky poté, co její šéf Elon Musk ujistil akcionáře, že by do konce června výroba vozu Model 3 měla dospět k plánovanému cíli 5 000 kusů za týden. Akcie Alphabetu (-0,35 %) naproti tomu ztrácely po zprávě Financial Times, že by mělo být zveřejněno nepříznivé stanovisko Evropské unie k probíhajícímu vyšetřování firmy.

Dolar podlehl tlaku eura, které zpevnilo na nejvyšší úroveň za deset dnů v reakci na náznaky, že by Evropská centrální banka mohla ukončit stimulační program nákupu dluhopisů do konce letošního roku. ECB o tom bude jednat na zasedání v příštím týdnu. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 22.00 ztrácel 0,27 % na 93,6 bodu. Euro na dolar přidávalo 0,47 % na 1,1773 USD, proti jenu dolar zpevnil o 0,38 % na 110,21 JPY.

Hlavní ekonom ECB Peter Praet ve středu řekl, že představitelé banky příští týden projednají, zda nákupy dluhopisů postupně utlumí. Německá centrální banka označila očekávání trhu, že stimulační program skončí letos, za dost dobře naplnitelné. Někteří obchodníci ale soudí, že centrální banka zůstane s ohledem na politickou krizi v Itálii opatrná.

KDE VŠUDE TEĎ NA TRZÍCH MOHOU KOUSAT ŽRALOCI?

Ceny ropy stlačuje nečekaný nárůst jejích amerických zásob. Očekává se také, že hlavní producenti v čele se Saúdskou Arábií navýší těžbu v reakci na růst poptávky během letního vrcholu americké těžařské sezóny. Cena ropy Brent se minulý měsíc vyšplhala nad 80 dolarů za barel, ale od té doby klesá kvůli zmínkám, že se státy sdružené v Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) chystají zvýšit těžbu.

Podle amerického úřadu pro energetické informace (EIA) se americké zásoby ropy v týdnu do 1. června nečekaně zvýšily o 2,1 milionu barelů. Analytici odhadovali pokles o 1,8 milionu barelů. Stouply i zásoby paliv. V uplynulém týdnu dosáhla americká ropná produkce podle EIA také rekordu 10,8 milionu barelů za den.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688