TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  07.06.2018 00:27:44

Hrozí protesty. Plošné zvýšení platů v nemocnicích vláda odmítla

Zdravotničtí odboráři vyhrožují protesty. Oznámili to po dnešním společném jednání s premiérem a ministrem zdravotnictví v demisi. Ti totiž odmítli jejich požadavek na plošné navýšení výdělků pro zaměstnance v nemocnicích o 10 %. O formě protestů rozhodnou odboráři zřejmě příští týden.

Odboráři demonstrovali například v roce 2008 před Úřadem vlády proti vládní reformě zdravotnictví. Teď hrozí protesty zase, tentokrát kvůli platům zaměstnanců v nemocnicích.

"Protesty jsou velice pravděpodobné, my se domluvíme, jaké formy nátlakových akcí zvolíme," vysvětlila předsedkyně odborového svazu Dagmar Žitníková.

"To není možné dělat tak, že odbory přijdou za premiérem nebo za ministrem a v zásadě ho dotlačí do kouta," myslí si ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Odboráři přitvrdili po dnešním společném jednání s premiérem a ministrem zdravotnictví v demisi. Potom, co jim bylo oznámeno, že nebude žádné plošné navyšování výdělků pro pracovníky v nemocnicích o 10 %. Přitom takový slib prý padl od premiéra na jednání na začátku května.

"Ten jeho slib vlastně není," uvedla Žitníková. "On řekl, že by s tím souhlasil, ne že by to garantoval. Pro mě v tuto chvíli ta jednání jsou uzavřená" uvedl Vojtěch.

Do nemocnic půjde v příštím roce o 12 miliard korun víc než letos. Komu a o kolik se zvedne výplata, si prý ředitelé nemocnic budou rozhodovat sami.

"Odbory mají dělat svou práci a mají zkrátka vyjednávat se svými zaměstnavateli ve svých nemocnicích. My nejsme jejich zaměstnavatel. Dobrovolná dohoda mezi jednotlivými managementy nemocnic a odbory plošně nefunguje. My skutečně chceme tu jistotu přes tarify,"

Kdo má v tuto chvíli peníze navíc pro příští rok jisté, jsou zdravotní sestry a nižší personál v nemocnicích, kteří pracují na směny. Sestrám se příplatek za směnnost zvedne o pět tisíc, ostatním o dva. Celkově na ně padne zhruba 14 a půl miliardy korun a dotkne se to 30 tisíc zaměstnanců nemocnic.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688