PwC ČR (PwC ČR)
Podnikání  |  06.06.2018 12:45:48

Česko zdánlivě zaostává v boji proti kyberkriminalitě. Každá čtvrtá firma je terčem útoku

Podle celosvětové studie Průzkum hospodářské kriminality, kterou každé dva roky vydává poradenská společnost PwC, je obětí kybernetické kriminality čtvrtina oslovených firem. Jedná se o 11% pokles od roku 2016, který může být jednak výsledkem zlepšující se kybernetické ochrany tuzemských firem nebo naopak jejich nedostatečnou schopností stále sofistikovanější útoky odhalit. Počet oslovených podniků, které zaznamenaly kybernetický útok, je v ČR nižší oproti zemím střední a východní Evropy i světovému průměru. Nejběžnějšími technikami útoků jsou podvodné emaily (phishing) nebo použití škodlivého softwaru (malware).

Phishing postihuje skoro polovinu firem
Phishing (rhybaření) je v ČR nejčastějším typem útoku, za poslední dva roky ho zaznamenalo 41 % oslovených firem. To je výrazně více než v zemích střední a východní Evropy (28 %) i ve světě (33 %). Nejohroženějšími odvětvími jsou automobilový průmysl (67 %), finanční služby (63 %) a průmyslová výroba (60 %). Typickou metodou phishingu je vydávání se za ředitele společnosti spojené s výzvou k přesunu peněz na cizí účet. „V Česku jsou tím nejslabším článkem kyberbezpečnosti stále zaměstnanci, kdy z 1 000 pracovníků na podvodný e-mail klikne třetina z nich. Proto jsou útoky tohoto typu stále tolik úspěšné,“ uvádí Michal Čábela, vedoucí týmu kybernetické bezpečnosti PwC ČR.

Malware představuje druhou nejčastější hrozbu
Škodlivý software (malware) je druhým nejčastějším typem kybernetického útoku. V praxi jej zaznamenalo 37 % oslovených českých firem. V tomto případě se jedná o čísla podobná dalším zemím střední a východní Evropy (38 %) i světovému průměru (36 %). Mezi nejčastěji zasažené sektory ekonomiky patří finanční služby (50 %), energetika (50 %) a průmyslová výroba (40 %). „Malware může být skrytý téměř všude: na flash disku, v obrázku, v emailu, na podezřelém webu či dokonce přímo na webu konkrétního podniku. Tento typ útoku je však nemožné zcela eliminovat, je ale možné ho omezit,“ říká Michal Čábela z PwC ČR.

Jsou české firmy odpovědnější než jejich zahraniční konkurenti?
Program kybernetické bezpečnosti v minulosti zavedlo 88 % oslovených českých firem, což je výrazně více oproti světovému průměru (60 %). České firmy vynikají především v automatickém monitorování sítí (součástí programu kybernetické ochrany je v 70 % případů), sběru dat v oblasti kybernetické bezpečnosti (67 %) a zajišťování bezpečnosti aplikací (64 %). „Efektivní program kybernetické bezpečnosti by měl řešit následující oblasti: strategie, procesy, organizace a technologie. Pokud budou firmy investovat jen do jedné z těchto složek, program kybernetické bezpečnosti nebude nikdy účinný,“ dodává vedoucí týmu kybernetické bezpečnosti PwC ČR.

Firmy útoky raději tají
Pouze třetina oslovených firem v ČR (37 %) by se v případě kybernetického útoku obrátila na státní úřad nebo policii. Jedná se o výrazně nižší číslo oproti světovému průměru (59 %). „Hlášeny musí být jen kybernetické útoky, které vyústí v únik osobních dat nebo cílí na důležitou infrastrukturu státu. Navíc firmy kybernetické útoky obvykle tají, aby nebyla poškozena jejich pověst,“ vysvětluje Michal Čábela, vedoucí týmu kybernetické bezpečnosti PwC ČR. Samotné podniky přitom jako nejčastější důvod neochoty útoky hlásit uvádějí riziko nekontrolovaného zveřejnění (64 %), nedůvěru v odborné schopnosti státních institucí (50 %) a absenci zákonné povinnosti tyto útoky hlásit (50 %). S novou legislativou účinnou od 25. května však podniky již budou muset tyto útoky včas hlásit. „S nástupem GDPR bude nutné hlásit každý kybernetický útok, a to Úřadu pro ochranu osobních údajů maximálně do 72 hodin od napadení,“ dodává Michal Čábela z PwC ČR.


O průzkumu
Devátého ročníku Celosvětového průzkumu hospodářské kriminality, který byl realizován ve 123 zemích a shromáždil výsledky od více než 7 000 organizací, se během 21. 6.-28. 9. 2017 zúčastnilo také 73 společností působících na českém trhu. Celosvětově jde o největší studii tohoto druhu, která vychází jednou za dva roky.
Více o průzkumu a jeho výsledcích na www.pwc.cz/crimesurvey


PriceWaterhouseCoopers Česká republika

V PwC usilují o obnovení důvěry a řešení důležitých problémů ve společnosti. PwC je síť firem s více než 236 tisíci lidmi ve 158 zemích světa. Poskytují kvalitní auditorské, daňové a poradenské služby, které podporují jejich klienty při dosahování jejich cílů.
Název „PwC“ označuje všechny společnosti skupiny PricewaterhouseCoopers International Limited, z nichž každá je samostatným a nezávislým právním subjektem.

Více se můžete dozvědět na: www.pwc.com/cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podnikání:

Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 14:48  Rozsah cenové regulace (16.4.2024) MF ČR (Ministerstvo financí ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688