Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  06.06.2018 10:03:57

Co říká nový Ageing Report o českém trhu práce?


Evropská komise koncem května zveřejnila nový Ageing Report (jde o vydání pro rok 2018, publikace vychází jednou za tři roky). Obsahuje spoustu zajímavých údajů a prognóz – například ohledně celkových výdajů „spjatých s věkem“ (age-related expenditure), kde se ČR má do roku 2070 posunout do blízkosti evropskému průměru (viz červená šipka):



Další zajímavý a pro dnešní situaci prudce relevantní údaj je dlouhodobá prognóza nezaměstnanosti, Komisí označovaná zkratkou NAWRU. Tuto prognózu lze totiž považovat zároveň za odhad rovnovážné nezaměstnanosti, k níž by se ta skutečná měla (při absenci nových příznivých nebo nepříznivých šoků) během několika málo let přiblížit.

Dobrá zpráva: Komise očekává, že nynější stav, kdy Česko hlásí na evropské poměry velmi nízkou míru nezaměstnanosti, bude plus mínus platit i do budoucna. Lze to chápat jako hodnocení, že český trh práce je ve srovnání se zbytkem Evropy poměrně velmi efektivní (ČR je v grafu zcela vlevo):

 

 

Špatná zpráva: i pro Česko Komise uvádí hodnotu zřetelně nad současností, konkrétně ve výši kolem 4,5 %. To by znamenalo, že nás během několika let čeká nárůst míry nezaměstnanosti o dobré dva procentní body, neboli o nějakých 200 tisíc lidí.

A druhá špatná zpráva: Česká nezaměstnanost se možná bude muset pohybovat mírně výš, než ukazuje výše uvedený graf. NAWRU totiž značí „non-accelerating wage rate of unemployment“, tedy „míra nezaměstnanosti, při níž se nebude měnit růst nominálních mezd“. V praxi ve většině civilizovaných zemí centrální banky dělají vše pro to, aby se neměnil nikoli růst mezd, nýbrž růst cen (i když část ekonomické obce praví, že cílování mezd by bylo lepší než cílování cen – viz např. str. 52-54 zde). Centrální banky se tedy nepřímo snaží držet nezaměstnanost na úrovni NAIRU (non-accelerating inflation rate of unemployment). Pokud se růst mezd bude pohybovat ve stejné vzdálenosti od růstu cen, neboli pokud reálné mzdy porostou v čase neměnným tempem, pak NAWRU bude stejná jako NAIRU. V posledních několika desetiletích se ovšem ve vyspělém světě ukazuje, že růst reálných mezd zpomaluje, přičemž v pozadí může být například pokles růstu produktivity nebo pokles podílu práce na celkovém HDP. Pokud bude tento trend pokračovat a přijde i do Česka (které jde zatím přinejmenším u podílu práce na HDP zcela opačným směrem než svět jako celek), pak to znamená, že ČNB bude muset udržovat míru nezaměstnanosti na úrovni vyšší, než je NAWRU.

Michal Skořepa

 

 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688