TNBiz (TN.cz)
05.06.2018 09:32:15

Guatemalu zasypal sopečný popel, obětí erupce je už přes šedesát.

Guatemalští záchranáří nadále sčítají oběti, které si vyžádala erupce sopky Fuego. Úřady hlásí už nejméně 62 mrtvých. Identifikováno bylo zatím jen třináct z nich.

Další desítky lidí se pohřešují. Počty obětí tak nejspíš ještě porostou. V evakuačních centrech našly dočasné útočiště tisíce obyvatel zasažených vesnic.

 

Velké části země se po masivní erupci, která poslala popel do výšky až 10 kilometrů, změnila v měsíční krajinu. Popel a prach totiž pokrývají všechno a všechny, kteří měli tu smůlu, že byli v dosahu běsnící sopky Fuego.

 

Řadu obětí mají na svědomí i takzvané pyroklastické proudy, tedy řeky rozžhavené lávy smíchané s plyny a sopečným popelem stékající ze svahů vulkánu, píše BBC.

 

Eufemia Garcia popsala, že zkáze své vesnice unikla jen o chlup. Když se rozžhavená řeka lávy vylila do ulic, byla právě na cestě na nákup. Dodala, že dvě její děti erupci Fuega přežily, ale stále hledá dvě dcery, syna a vnuka. A také další rodinné příslušníky.

 

Záchranář Jorge Luis Altuve pro změnu vypověděl, že když sopka vybuchla, právě poblíž hledal pohřešovaného člověka. Pak ho náhle něco zasáhlo do přilby. Vzápětí zjistil, že z nebe místo obyčejného deště prší kameny.

 

"To už jsme sestupovali. Pak nás dostihl mrak sopečného popela a den se změnil na noc. Během chvíle byla tma jako v deset večer," popsal okamžiky hrůzy Guatemalan.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty