chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  04.06.2018 18:08:40

Jak jsou na tom mladí při žádosti o hypotéku?

Je tu velká skupina žadatelů, kterých se omezování dostupnosti hypotečních úvěrů dotýká výrazně. Jsou to právě mladí lidé, potažmo mladé páry. Banky už teď daleko důsledněji  přistupují ke schvalování úvěrů na 80 % zástavní hodnoty, hlídají si žadatelovy příjmy a míru celkového zadlužení. Situace na hypotečním a realitním trhu mladým příliš nenahrává. Blýská se ale možná na lepší časy. Vláda v demisi chystá nový program podpory bydlení pro mladé, který by měl být spuštěn již v létě 2018. Úroková sazba může být už od 1 % ročně s fixací na 5 let. Žadatelům do 36 let se tu tak otevírá snadnější cesta k vlastnímu bydlení.

 

 

Státní půjčky na bydlení přitom nejsou žádnou novinkou, existují, ale mladí je doposud díky levným hypotékám téměř nevyužívali. Úrok u státní půjčky byl téměř totožný jako u bankovní, ale od státu bylo možné si půjčit pouze něco málo přes půl milionu korun. Mladí žadatelé tak mířili pro půjčku raději k bankám, kde žádný úvěrový strop nebyl. Teď se však situace radikálně změnila. Bankovní úvěry podléhají přísnější regulaci, úrokové sazby se zvyšují, ceny nemovitostí strmě rostou. Státní půjčka však může, díky úvěrovým stropům, pomoci pouze mladým mimo Prahu a velká města, tedy lidem na venkově. Mohou za to relativně nízké úvěrové stropy, které stát nastavil.

Státní půjčka na bydlení v Praze stačit nebude

Státní půjčka nabízí čerpání až do 80 % hodnoty nemovitosti, ale při stropu dva miliony za dům a 1,2 milionu za byt. Státní půjčka tak cenu nemovitostí v Praze a ve velkých městech nemá šanci pokrýt. Dlouhodobě pozorujeme strmý růst cen nemovitostí, jen v Praze za minulý rok rovnou o pětinu! Pokud tedy mladí uvažují o bydlení v Praze a velkých městech, kde je větší nabídka pracovních míst, tím i vyšší předpoklad příjmů a široká sociální infrastruktura, musí spoléhat spíše na klasický bankovní hypoteční úvěr.

 

Je lepší být single nebo manželský pár?

“V dnešní době je úplně jedno, zdali jste single, manželé, případně nesezdaný pár. Banky v tomto už rozdíly nedělají. Pokud jste ale dva, máte výrazně větší příjmy a můžete tak lépe dosáhnout na úvěr v požadované výši i za přísnějších podmínek ČNB.” komentuje situaci Daniel Horňák, hypotéční specialista společnosti Chytrý Honza.


A co vlastní zdroje?

Naspořit vlastní zdroje není úplně jednoduché, je to běh na dlouhou trať. Pokud má žadatel možnost, ideální je samozřejmě naspořit alespoň deset, ideálně 20 % kupní ceny nemovitosti a pak žádat o hypotéku. U mladých to ale není vždy úplně reálné - částka to je dost vysoká. “I dnes je ale možné dofinancovávat vedlejším úvěrem, případně třeba zastavit nemovitost rodičů a tu po splacení části úvěru vyvázat. Řešení určitě jsou a nalézt právě to ideální pomůže kvalitní hypoteční specialista,” doplňuje Horňák.

Jsem mladý a podnikám. Co na to banky?

Pokud jsem mladý podnikatel, není to při žádosti o hypotéku výhodná pozice. Na druhou stranu se dnes již většina bank naučila přistupovat k podnikatelům jinak. Minimálně jedno daňové přiznání banka chtít bude, s tím je třeba počítat. “Lepší je samozřejmě mít dvě za sebou, kde je patrný progresivní růst, k tomu banka přistupuje lépe. Nejlepší variantou je se poradit, ukázat příjmy a s poradcem si říci, co mohu udělat pro to, abych hypotéku dostal když ne nyní, tak třeba příští rok.” radí Horňák.

Bude hypotéka schválena?

Máte vybranou nemovitost? Tápete, zda vám banka poskytne úvěr? Díky hypoteční kalkulačce velmi rychle zjistíte, zda na požadovanou úvěrovou částku dosáhnete. V případě kladného výsledku hypoteční kalkulačka přehledně srovná nejvýhodnější nabídky a pomůže při rozhodování, kterou banku oslovit.

Pokud jsou příjmy, v porovnání s cenou nemovitosti, nízké, kalkulačka na tento fakt hned upozorní a ušetří tak zdlouhavý proces dotazování po bankách. Na pořízení nemovitosti je třeba počítat s vlastními zdroji ve výši alespoň 24 %. Možné řešení? Kombinace vlastních zdrojů a znovu objeveného stavebního spoření.

Srovnávač a první český e-shop s financemi Chytrý Honza nabízí klientům bezmála 2000 finančních produktů a služeb. Uživatelé je mohou přehledně porovnat, řadu z nich i rovnou sjednat a zakoupit online. V nabídce je vše počínaje cestovním či životním pojištěním, přes hypotéky, úvěry, spoření až po pojištění vozidel. A to od 193 partnerů - malých i velkých bank, pojišťoven a investičních společností na českém trhu.

Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet v roce 2014 získal Chytrý Honza více než 1 800 specialistů ve všech českých regionech. Propojením online srovnávače, e-shopu, call centra a sítě poradců je Chytrý Honza lídrem trhu v propojení online i offline prodejních kanálů.

Na českém trhu společnost působí od roku 2009.

Více informací naleznete na: https://www.chytryhonza.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články k hypotékám


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

St   8:00  Nejdřív slast, potom past. Kdy je dovolená rizikem? Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Nákup novostavby s sebou nese rizika. Buďte obezřetní Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   8:00  Vybíráte jméno a zároveň finanční strategii Petr Holub (MojeNebankovka)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688