Akcenta (AKCENTA CZ)
Investice  |  04.06.2018 10:29:24

Vývoj na devizovém trhu ve 22. týdnu (28.5.-1.6.2018)

Klíčové události a ukazatele

CZ - Domácí ekonomika na základě zpřesněného odhadu v 1. čtvrtletí vzrostla o 0,4 % k/k a 4,4 % r/r
DE - Spotřebitelská inflace v květnu zrychlila na 1,9 % r/r z dubnových 1,2 % r/r
IT - Politický vývoj v Itálii v první polovině týdne umocnil ztráty eura vůči americkému dolaru
US - Hrubý domácí produkt vzrostl o 2,2 % anualizovaně

Očekávané události a ukazatele v příštím týdnu

CZ - Průměrná mzda (1. čtvrtletí)
DE - Průmyslová produkce (duben)
PL - Zasedání tamní centrální banky
US - Index aktivity ISM v sektoru služeb (květen)

Měnové kurzy (vývoj v tomto týdnu) a Predikce vývoje


Úrokové sazby


Vývoj EUR/CZK

  • Koruna se vůči euru i v tomto týdnu nacházela pod prodejním tlakem, který v úterý pozdě odpoledne vyústil v její oslabení těsně pod hranici 26 CZK/EUR. Jinak se koruna vůči euru v tomto týdnu pohybovala převážně v rozmezí 25,70 – 25,90 CZK/EUR.
  • I nadále platí, že za oslabením koruny stojí primárně vnější faktory – vyšší riziková averze na trzích, která se promítá do oslabení měn emerging markets v kombinaci s nepřehlednou politickou situací v Itálii. Oproti tomu domácí faktory, jako je probíhající dividendová sezóna (převod dividend z korun na zahraniční měnu), nadále silný podíl zahraničních investorů na držbě vládních dluhopisů (na konci dubna 38,9 %) a ostatně i přerušení trendu zvyšování úrokových sazeb Českou národní bankou (ČNB), mají na korunu výrazně menší vliv.
  • Každopádně je třeba zdůraznit, že současné oslabení koruny o necelá 3 % (oproti letošnímu maximu) není nijak dramatické či znepokojující a výkyvy měnového kurzu v rámci režimu řízeného floatingu jsou zcela přirozené. Co se týká skutečnosti, že se současný kurz koruny liší od prognózovaného modelového kurzu ČNB, tak je opět zcela přirozené, že mezi realitou a modelem dochází v čase k menším či větším odchylkám. Nezbývá než zopakovat, že v případě dalšího oslabování koruny a zvyšující se odchylce od modelu, má ČNB k dispozici primárně úrokové sazby a také velmi slušný objem devizových rezerv (na konci dubna skoro 122 mld. eur). To, že by však ČNB v tuto chvíli byla ochotna intervenovat, vidím jako velmi málo pravděpodobné. Intervence jsou totiž velmi silným nástrojem, které používají centrální banky v mimořádných situacích. A mimořádnou situaci na koruně ani v české ekonomice v tuto chvíli rozhodně nemáme. A doufejme, že v brzké době ani mít nebudeme.


Vývoj USD/CZK

  • Obchodování koruny vůči americkému dolaru v tomto týdnu nabídlo prudké pohyby na obě strany. V první polovině týdne koruna výrazně oslabila, když kopírovala vývoj na eurodolaru, kde euro s ohledem na politický vývoj v Itálii výrazně ztrácelo. Obchodování se tak dostalo až k hladině 22,50 CZK/USD. Ve středu se však vývoj otočil, koruna vymazala předchozí ztráty a obchodování se vrátilo k hladině 22 CZK/USD. Nejistota kolem politického vývoje v Itálii bude v nadcházejících týdnech pravděpodobně bránit euru k trvalejšímu návratu nad hladinu 1,20 USD/EUR. Pro korunu z toho vyplývá, že i ona se bude vůči dolaru během června pravděpodobně nacházet na slabších úrovních - viz. upravená prognóza. Ve střednědobém a dlouhodobém horizontu i nadále očekávám oslabování dolaru, a to především s ohledem na dosažení rovnovážné úrovně úrokových sazeb Fedu a silně schodkový federální rozpočet v USA.
  • Co se týká v tomto týdnu zveřejněných makroekonomických statistik v USA, tak ty vesměs potvrdily slušnou kondici americké ekonomiky. Květnová spotřebitelská důvěra v květnu vzrostla na 128 bodů a nachází se na mnohaletých maximech. Podle zpřesněného odhadu sice americká ekonomika v 1. čtvrtletí vzrostla jen o 2,2 % oproti původním 2,3 %, i to však je velmi solidní růst, obzvláště když zvážíme, že hospodářská konjunktura trvá v USA nepřetržitě od roku 2010. Během letošního roku by měl navíc HDP ještě mírně zrychlit.


Vývoj PLN/CZK


Vývoj EUR/USD

  • Na hlavním měnovém páru euro vůči dolaru v první polovině tohoto týdne prudce oslabilo a v úterý se dostalo těsně nad hladinu 1,15 USD/EUR, na nejslabší hodnoty od loňského července. Ve druhé polovině týdne euro velkou část ztrát smazalo.
  • Politický vývoj v Itálii měl i v tomto týdnu významný dopad na kurz eura a v první polovině týdne byl hlavním motorem eurových ztrát. V úterý došlo k velmi silnému výprodeji italských dluhopisů, V dalších dnech tohoto týdne se situace zklidnila, a to i díky průzkumu, že zhruba dvě třetiny italských občanů jsou pro zachování eura v Itálii, zatímco pro odchod z eurozóny je jen necelá jedna čtvrtina Italů. Je celkem paradoxní, že v italských volbách uspěly především protestní strany kritické k eurozóně a k EU, ale zároveň si Italové přejí ve většině zachování eura. Zatímco ještě v první polovině týdne byly pravděpodobnější předčasné volby, tak nyní se zdá, že Itálie bude mít nakonec přeci jen novou vládu Ligy a Hnutí pěti hvězd. V každém případě i nová vláda vytváří se svým expanzivním fiskálním programem pro nadcházející týdny vyšší nejistotu, což by se mělo odrazit i v kurzu eura. Z tohoto důvodu je upravena prognóza na kurz EURUSD.
  • Pokud vyjdu z předpokladu, že euro v posledním roce posilovalo především s ohledem na to, že Evropská centrální banka (ECB) začne pozvolna normalizovat měnovou politiku, tak nyní začíná tento předpoklad dostávat trhliny. A důvodem je právě Itálie. Kdyby italský „problém“ neexistoval, tak by ECB mohla teoreticky již na červnovém zasedání informovat o definitivním ukončení programu kvantitativního uvolňování buď ke konci září nebo k závěru letošního roku. S ohledem na Itálii (+ nebezpečí přenosů výprodejů dluhopisů na další jihoevropské země) si však ECB pravděpodobně bude muset nechat otevřené zadní dveře trochu déle. A právě nejistota kolem Itálie a vyčkávání ECB podle mě budou v nejbližších týdnech těmi důvody, které budou euru bránit k trvalejšímu návratu nad hladinu 1,20 USD/EUR.

AKCENTA CZ

AKCENTA CZ je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 20 letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku, Rumunsku a Německu. Klientské portfolio tvoří více než 33 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

Více informací na: https://www.akcentacz.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688