TNBiz (TN.cz)
04.06.2018 10:18:54

Výbuch sopky Fuego v Guatemale zabil nejméně 25 lidí, stovky zraněných

Pětadvacet lidí včetně několika dětí zemřelo a na 300 bylo zraněno při erupci sopky v Guatemale. Nad vulkán, který leží 40 kilometrů od hlavního města, vystoupala oblaka černého dýmu a popele. Letiště La Aurora muselo být zavřeno.

Láva zaplavila přilehlou vesnici El Rodeo, uvedly místní úřady. Je možné, že počet obětí bude ještě stoupat. Úřady žádají obyvatele, aby kvůli padajícímu prachu nosili ochranné masky. 

"Domníváme se, že byly zničeny nejméně tři oblasti," cituje BBC guatemalského prezidenta Jimmyho Moralese. Podle expertů je erupce nejmohutnější od roku 1974.

"Vesnice El Rodeo byla bohužel pohřbena pod lávou, řada lidí uhořela. Kvůli lávě také nemáme kontakt s vesnicí La Libertad, je možné, že i tam jsou mrtví," přiblížil situaci v regionu velitel záchranářů Sergio Cabaňas.

Podle guatemalské vlády výbuch sopky nějakým způsobem ovlivnil životy asi 1,7 milionu lidí. Poté, co se obrátil vítr, začal popel padat i na metropoli Guatemala City.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty