Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.06.2018 15:01:58

Zadusí se USA vlastní ropou?


Severomořská ropa Brent a americká ropa West Texas Intermediate jsou nejsledovanějšími ukazateli cen ropy na světě. Obvykle se jejich ceny pohybují ruku v ruce. Teď však Brent získává nad svým americkým blížencem navrch. Důvod? Americké ropovody, které zahlcuje bující americká produkce.

Projevem je narůstající rozdíl mezi cenami WTI a Brentu, takzvaný Brent-WTI spread. Tento ukazatel se ve čtvrtek dostal na nejvyšší hodnoty za poslední tři roky, konkrétně nad 11 dolarů na barel. Konkrétně srpnový spread Brent-WTI se ve čtvrtek obchodoval až na 11,66 USD na barel, nedaleko tří let starého maxima 13,06 USD/barel. Ještě na začátku května byl přitom barel Brentu jenom o 5 dolarů dražší než WTI.

„Trh vám tím říká, že ropovody jsou plné,“ říká podle listu FT Andy Lipow, prezident poradenské společnosti Lipow Oil Associates. „Kdyby měly ropovody dost kapacity, spread by nebyl větší než poplatek za ropovod.“

Ropovody se budují dál, ale...

Obchodníci navíc podle všeho tipují, že sleva na americké ropě v dohledné době nezmizí. Produkce americké ropy roste a termínové kontrakty na dodávku v budoucích měsících naznačují, že spread se pod 10 procent jen tak nedostane.

Co to může znamenat pro ropné firmy? Nejsledovanější řádek výsledovky (ten spodní) by nemusel zůstat nedotčen, pokud jde o americké těžaře z břidlic. Oproti tomu marže amerických rafinerských společností se možná mají na co těšit, pokud ale rafinerie dokážou najít cestu, jak takto zlevněnou ropu dostat k dalšímu zpracování. Akcie rafinerií Phillips 66 a Marathon Petroleum stouply za poslední měsíc měsíc o zhruba 13, respektive o 11 procent.

Problémy se týkají ropovodů vedoucích z překladiště Cushing do rafinerií a ropných terminálů v Mexickém zálivu. Ještě předtím se ale objevily v okolí města Midland v západním Texasu - v samotném srdci pánve Permian, nejplodnější ho břidličného pole v USA.

Ropa na korbě

Ropovody vedoucí z Cushingu do Mexického zálivu jsou vytížené v zásadě na maximum. Využití kapacit činí v letošním roce v průměru 90 procent. Loni bylo v průměru na 79 procentech.

Analytici tvrdí, že v rozdílu v cenách se do určité míry odrážejí náklady na alternativní způsoby přepravy ropy – jako jsou třeba cisternové nákladní vozy. S nimi a s řidiči je ale problém. Podle obchodníků se jich nedaří nalézt dost na to, aby byznys takto fungoval.

Drahou přepravu zmínil ve čtvrtečním komentáři také generální ředitel ConocoPhillips Ryan Lance. Podle něj je přeprava ropy z Permianu už tak drahá, že je otázkou, jestli to za to vůbec stojí. Prodejci v Permianu musejí oproti konkurenci v Mexickém zálivu udávat ropu se slevou, přičemž tento týden narostl diskont mezi cenami komodity z těchto oblastí na více než 20 USD na barel.

Experti banky Citi navíc v nejnovějším komentáři poznamenali, že severně od Cushingu se pravděpodobně těží víc, než se předpokládalo. V Cushingu pak podle nich asi nedošlo k „zásadnímu“ snížení zásob, což asi mohlo poděsit letní býky na WTI.

Dnes ceny ropy klesají, Brent se pohybuje kolem 77,5 USD za barel a WTI kolem 66,5 USD za barel. Procentuální pohyby ale po 14:00 SELČ vypadaly tak, že zatímco Brent byl na červené nule, WTI odepisovala 0,9 %.

Zdroje: Bloomberg, FT

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688