TNBiz (TN.cz)
01.06.2018 13:05:00

Na Česko udeřily další bouřky. Padají kroupy, hrozí i povodně

Česko znovu zasáhnou silné bouřky, hrozí i povodně. Meteorologové proto vydali před bouřemi výstrahu, platí pro téměř celou republiku. Záplavy se mohou objevit ve středních a jižních Čechách.

Bouřky by podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měly udeřit už v pátek odpoledne, výstraha platí pro většinu krajů až do 23. hodiny. V Čechách může napršet až 50 mm na metr čtvereční, hrozí i krupobití.

Velmi silné bouřky zasáhnou v pátek Prahu, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký kraj a také vysočinu. Před silnými bouřkami varují meteorologové Karlovarský, Ústecký, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Bouřky se budou podle ČHMÚ tvořit především odpoledne a večer nejprve v Čechách, poté se přesunou na Moravu a do Slezska.

Vtrhnout by k nám mohly i v sobotu, výstraha platí od 11. do 23. hodiny pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Varování mohou odborníci ještě upravovat na základě předpovědních modelů, s bouřemi počítají i v neděli.

Předpověď počasí: Začátek léta bude někde tropický, pak přijdou přeháňky a bouřky a o víkendu i ochlazení. 

Experti varují i před lokálními povodněmi. "Vzhledem k předpovídaným bouřkám s přívalovými srážkami mohou hladiny toků poměrně rychle reagovat, a to zejména v Čechách v oblastech s výraznějším nasycením po předchozích deštích," uvedli ve výstraze.

Varování, které nabádá k povodňové bdělosti, platí pro Prahu, Středočeský, Plzeňský, Jihočeský kraj a Vysočinu. Řeky budou stoupat od pátečního poledne do sobotní 6. hodiny ráno.

Bouřka a kroupy Dobříš 1.6. 2018

Praha, Dejvice

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty