Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  01.06.2018 10:37:50

Komentáře k revizi HDP - zahraniční obchod přestal táhnout růst, vše táhnou investice a spotřeba. Pod odhady ČNB


„Meziročně vzrostl hrubý domácí produkt o 4,4 %. To je mnohem rychleji než unijní průměr. Vůbec nejdynamičtěji teď roste ekonomika Litvy, Polska nebo Maďarska. V našem případě je zajímavé, že tuzemské hospodářství masivně táhnou hlavně investice a výdaje domácností. S růstem mezd lidé více utrácejí, ale současně rostou i jejich úspory. Naopak zahraniční obchod přestal po více než čtyřech letech přispívat k růstu HDP,“

komentuje předseda ČSÚ Marek Rojíček, který se bude analýze současného ekonomického vývoje věnovat i na tiskové konferenci ČSÚ 14. června.

 

HDP– velmi solidní růst s ohledem na kapacitní omezení domácí ekonomiky

Přes mírné zhoršení předběžného odhadu lze konstatovat, že s ohledem na kapacitní omezení domácí ekonomiky se jedná o velmi solidní hospodářský růst. ČR i nadále patří v rámci EU mezi nadprůměrně rychle rostoucí země.

Zpřesněný odhad vývoje domácí ekonomiky na začátku letošní roku ubral jedu desetinu jak z mezičtvrtletního, tak i z meziročního růstu. Česká ekonomika tak v 1. čtvrtletí oproti předchozímu čtvrtletí vzrostla o 0,4 % a oproti stejnému čtvrtletí roku 2017 o 4,4 %. Přes mírné zhoršení předběžného odhadu lze konstatovat, že s ohledem na kapacitní omezení domácí ekonomiky se jedná o velmi solidní hospodářský růst. ČR i nadále patří v rámci EU mezi nadprůměrně rychle rostoucí země. To ostatně potvrzuje i růst hrubé přidané hodnoty o 0,7 % mezi čtvrtletně a o 4,5 % meziročně.

Motorem domácí ekonomiky byla na začátku letošního roku výhradně domácí poptávka. Nejvíce k růstu HDP přispěly investice, a to jak soukromého, tak i vládního sektoru. Stabilní byl příspěvek spotřeby domácností. Naopak, v souladu s předpoklady, zahraniční obchod v podobě čistých exportů přispěl do HDP negativně.  

Z nabídkové strany byl hlavním přispívatelem k růstu HDP i nadále zpracovatelský průmysl, avšak již ne tak významně jako v předchozích čtvrtletích. Dařilo se většině odvětví služeb. Nejvyšší růst si připsalo stavebnictví, což jde ruku v ruce se zvyšující se investiční aktivitou vlády. K poklesu naopak došlo u těžebního průmyslu a energetiky.

Meziroční tempo růstu HDP bude zpomalovat i v nadcházejících čtvrtletích, a to především ve druhé polovině letošního roku, který bude ovlivněn silnou základnou roku 2017. V souhrnu za celý letošní rok může česká ekonomika přidat velmi solidních 3,5 %.

Miroslav Novák
Analytik
AKCENTA a.s.
 

Detailní údaje o vývoji HDP za první tři měsíce letošního roku hlásí mezičtvrtletní růst 0,4 % a meziroční růst 4,4 %. Dle těchto detailních údajů byl jak mezičtvrtletní, tak meziroční růst o jednu desetinu procentního bodu slabší, než co hlásily předběžné údaje.
 
Ačkoliv je meziroční růst české ekonomiky i nadále solidní, což je na straně výroby a služeb patrné i na výkonu jednotlivých odvětví ekonomiky, tak jde zároveň o nejpomalejší meziroční růst HDP od prvního čtvrtletí roku 2017. Zpomalení meziročního růstu ale není nijak překvapivé, neboť výkon HDP vykázaný v první polovině roku 2017 představuje velmi silnou srovnávací základnu.
 
Za celý letošní rok očekávám zpomalení růstu HDP do oblasti 3,2 %, což bude poměrně viditelné zpomalení z růstu 4,6 % v roce 2017. Česká ekonomika bude ale i nadále operovat ve stavu plného využití produkčních kapacit a inflační tlaky tak postupně porostou.
Údaje o vývoji HDP tak nejsou v protikladu vůči očekávání, že ČNB letos dále zvýší své úrokové sazby: vzhledem k vývoji kurzu koruny takový krok očekávám již na srpnovém zasedání bankovní rady.
 
Detaily za letošní první čtvrtletí reportují velmi silný růst investičních výdajů: hrubá tvorba fixního kapitálu meziročně vzrostla o více než 10 % a byla tak klíčovým tahounem růstu HDP. Silný růst hlásí také spotřeba domácností, což vzhledem k vývoji na trhu práce včetně růstu mezd není nijak překvapivé.
Silný růst domácí poptávky se zároveň setkal se slabším růstem exportů, k němuž došlo i v souvislosti se zpomalením hospodářského růstu v eurozóně.
Čisté exporty (zahraniční obchod) tak v letošním prvním čtvrtletí měly celkově negativní příspěvek k růstu HDP České republiky.
 
Výsledek za letošní první čtvrtletí zaostal za očekáváním ČNB: ta předpokládala meziroční růst HDP na úrovni 4,9 %.
Ve druhém čtvrtletí lze očekávat další zpomalení meziročního růstu české ekonomiky, neboť robustní růst HDP vykázaný v loňském druhém čtvrtletí (mezičtvrtletní růst HDP tehdy činil 2,4 %) představuje velmi vysoký základ pro meziroční srovnání.
 
Za celý rok 2018 očekávám růst HDP v oblasti 3,2 %: půjde o zpomalení růstu vůči roku 2017, česká ekonomika ale i tak bude fungovat v režimu plného využití výrobních kapacit.
Růst české ekonomiky tak bude i nadále spojen se vzlínáním inflačních tlaků, na což by ČNB měla reagovat postupným zpřísňováním své měnové politiky.
Vzhledem k vývoji kurzu koruny očekávám, že ČNB přikročí k dalšímu zvýšení svých úrokových sazeb již v letních měsících, konkrétně na srpnovém zasedání bankoví rady, kdy by mohla být repo sazba zvýšena o čtvrt procentního bodu na úroveň 1,00 %.
  
Radomír Jáč
hlavní ekonom
Generali Investments CEE




 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.07.2023Auta táhnou český průmysl i zahraniční obchod (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.02.2023Nižší spotřeba přispěla k sestupné revizi amerického HDP (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688