TNBiz (TN.cz)
31.05.2018 21:31:11

Česko zažilo nejteplejší jaro za 91 let. Počasí je o 40 dní napřed

V pátek začíná meteorologické léto a už teď je jasné, že teplejší jaro u nás bylo naposledy za první republiky. Meteorologové tvrdí, že letos jsme napřed o 40 dní. Počasí je úplně mimo normy a tak si lidé stále častěji kladou otázku, jak to bude pokračovat.

Teplomily současné počasí rozhodně baví, koupaliště jsou plná a bazény na zahradách už měsíc a půl vyhřívá slunce. Aby ne, nedostatek srážek a vysoké teploty vlastně z kalendáře vygumovaly jaro a lidé se ptají, jestli jsme stále v mírném podnebném pásu nebo už v subtropech.

Víc než v minulých desetiletích k nám jižní proudění žene horký vzduch a tak jsme s počasím 40 dnů napřed. "Za posledních 91 let tu nebyl teplejší začátek léta," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

V nadsázce se dá říct, že jestli bude počasí i nadále takto zrychlené, babí léto přijde v půlce prázdnin, v září začne v Praze sněžit a na Vánoce budou namísto tradičního bláta únorové závěje. Není se co divit, že některým z nás to hlava nebere.

"V poslední době sanitky mnohem častěji vyjíždějí k pacientům s psychickými problémy," potvrdil mluvčí plzeňských záchranářů Martin Brejcha. Jestli je ale na vině jen rychlý nástup teplého počasí by bylo na dlouhý vědecký výzkum.

 

Prázdné řeky, odhalené břehy přehrad. Chybí voda. A začíná jít do tuhého. Povodí Moravy, s.p. proto uspořádalo schůzi všech povolaných - nazvalo je "Skupina Sucho 2018".

Sucho, teplo, škůdci - tři faktory, které teď ničí lesy v Beskydech. V těžbě kůrovcového dřeva lesníci překonávají všechny rekordy, i tak nestíhají krajinu obnovovat. Pomoct by jim teď mohly listnaté stromy, které ale pohled na kopce úplně promění.

Jak výjimečné je současné sucho - a má tento zásadní problém vůbec nějaké řešení?

Změna klimatu v Česku je zřejmě nevyhnutelná. Sucho, které zažíváme několik posledních let, se letos projevilo velmi brzy - už nyní, v květnu. V řekách je nejméně vody za posledních sto let. Nedostatek vody je i v rybnících. Opakujeme chyby dávných civilizací, říká hydrolog Jan Pokorný.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty