TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.05.2018 21:36:35

Napouštíte bazén? Vodárny radí objednat si cisternu s vodou

Počasí je o týdny napřed, mnoho lidí si horko zpříjemňuje plaváním v bazénu, řada lidí ale napouští bazén špatně a má potom problémy se zakalenou vodou. Vodárny přitom nabízí doplňování vody do bazénů bez komplikací.

S teplým počasím lidé začínají napouštět své domácí bazény, to může být ale během suchého období poměrně problém.

 

Vodárny proto nabízí plnění bazénů prostřednictvím cisteren. Najdou se tací, kteří plní bazén z vodovodní přípojky, intenzivním odběrem vody z vodovodů ale může dojít ke kolísání tlaku či k zákalu. Napuštěnou vodu pak lidé opět vypustí, díky tomu cena rychle narůstá.

 

"Tyto problémy se zákalem, popř. s tlakem jsou způsobeny nárazovými odběry pitné vody, zapříčiněné rychlým napouštěním bazénů, což způsobuje zásadní zvýšení rychlosti proudění pitné vody v potrubí. Důsledkem může být překročení limitních hodnot průtoku a s tím spojené problémy, jako je krátkodobé zvýšení koncentrace železa v pitné vodě. I když tento zákal nemá vliv na kvalitu pitné vody, jsou tím ovlivněny její senzorické vlastnosti a zákazníci si pak mohou na tento jev stěžovat,“ vysvětluje ředitel Středočeských vodáren Pavel Pobříslo.

 

Další nebezpečí hrozí při napouštění bazénu z vlastní studny v podobě obsahu nežádoucích látek či těžkých kovů ve vodě. "Proto doporučujeme napouštět bazény vodou z cisteren a předejít tak různým problémům,“ zdůraznil mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací.

 

Z výše uvedeného důvodu se některé vodárny snaží problémům předejít tím, že nabízejí na objednávku dodání pitné vody pomocí přistavené cisterny. Ceny jsou zejména závislé na kilometrech od nejbližšího střediska vodáren a objemu bazénu. Platí se také zdržení cisterny na místě.

 

 

 

V případě, že je možné naplnit bazén jedinou cisternou a nemusí cestovat dále než 10 kilometrů, pohybuje se cena nad tisíci korunami, liší se ale podle jednotlivých provozovatelů. V Praze je to například 1650 korun, na severu Moravy kolem 1140 korun.

 

I tak se ale mnoho lidí rozhoduje naplnit bazén z vodovodní přípojky, vychází to totiž levněji. Pro představu například v Praze se voda dováží cisternou o objemu 9 metrů krychlových (9000 litrů - 9 kubíků vody), vodné a stočné je 87,39 korun za kubík vody, naplnění stejně velkého bazénu tak vyjde na 786,5 korun. Na severu Moravy je vodné a stočné 81,07 korun za metr krychlový, stejný bazén (9 kubíků) tak vyjde na 729,6 korun.

 

Ceny jsou orientační a mohou se měnit s velikostí bazénu a vzdáleností od poskytovalele.

 

Aby se předešlo problémům, doporučují společnosti napouštět vodu pomalu, vodovodní kohoutky by měly být otevřeny jako při klasickém odběru vody.

 

Vodárny doporučují napouštět vodu mimo špičku, nejlepší je to v nočních hodinách. Dobré je také napouštět ve dnech, kdy venku prší a není horko, není totiž potřeba zalévat zahrady, odběr je tak menší.

 

 

 

Pokud není možnost bazén napustit z vodovodu pro veřejnou potřebu ani z jiného domácího zdroje, lze také po předchozí dohodě s dobrovolnými hasiči odkoupit vodu u provozovatele vodovodu a v určených místech ji následně odebrat, uvádí středočeské vodárny.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688