TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  31.05.2018 15:46:54

Další evropský stát zakázal burky. Hrozí desetitisícové pokuty

Dánsko jako pátý evropský stát zakázalo nošení šátků, které zahalují celý obličej. Nařízení schválil ve čtvrtek dánský parlament. Politici ujišťují, že zákon není mířen vůči žádné náboženské skupině, přesto se mu podle muslimského šátku říká "zákaz burek".

Muslimky v Dánsku by tak již neměly vyjít na ulici v burkách, které zahalují celý obličej, a v nikábech, taktéž zakrývající celý obličej vyjma úzkého proužku pro oči. Šátky zahalující obličej tak, že člověka nelze identifikovat, zakazuje nový zákon.

Pro ten zvedlo ruku 75 poslanců, 30 bylo proti. Zakrývání obličejů je možné třeba při nepříznivém počasí nebo tam, kde to naopak zákon vyžaduje - třeba u motorkářů, kteří musí mít na hlavě helmu.

Dánští politici upozorňují, že zákonem necílí na žádnou náboženskou skupinu, už se pro něj ale vžilo označení zákaz burek. Platit začne od 1. srpna. První porušení zákazu budou úřady trestat pokutou 1 000 dánských korun (3 500 ). Při opakovaném porušení můžou uložit až desetinásobnou pokutu.

Pokud někdo bude jiného k porušení zákona a k zahalování obličeje nutit, hrozí mu pokuta nebo až dva roky ve vězení.

Britský list Daily Mail upozorňuje, že obdobný zákon platí už v Rakousku, Francii, Belgii a v Bulharsku. V Německu polovina spolkových zemí zakazuje nosit šátky zakrývající obličej učitele a státní úředníky. Další částečná omezení schválili v Nizozemsku, Švýcarsku a v Itálii.

"Všechny ženy by měly mít volnost v tom, jak se chtějí oblékat a měly by mít právo nosit oblečení, které je v souznění s jejich identitou nebo vírou. Tento zákaz bude mít negativní dopad hlavně na Muslimky, které si vybraly, že budou nosit burku nebo nikáb," varoval šéf evropské pobočky Amnesty International Gauri van Gulik.

"Ačkoliv nějaká částečná omezení nošení šátků zakrývajících celý obličej za účelem zajištění bezpečnosti veřejnosti jsou legitimní, tento plošný zákaz není ani potřebný ani vhodný a narušuje svobodu vyjadřování názorů a náboženství. Pokud je záměrem tohoto zákona chránit ženská práva, tak naprosto selhává. Naopak kriminalizuje ženy za jejich volbu oblékání," nesouhlasí Van Gulik.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688