TNBiz (TN.cz)
Počasí zpravodajství  |  31.05.2018 11:56:21

Koupání v ČR: Hygienici kontrolují kvalitu vody dřív, sem nejezděte

Na některých místech Česka se sice opět objevily prudké bouřky, jinak ale meteorologové předvídají slunečné počasí a teploty, které budou atakovat tropické třicítky. kvůli tomu už hygienici dříve než v minulých letech začaly s kontrolami čistot přírodních vodních ploch.

Hygienici letos začali kontrolovat kvalitu vody v přehradách, přírodních koupalištích a rybnících zhruba o dva týdny dříve, než je obvyklé. Reagují tak na nezvykle teplé počasí, na několika místech už totiž rtuť teploměru několikrát pokořila tropickou třicítku. Z předpovědi navíc vyplývá, že nás čekají další horké dny.

Ačkoli hlavní koupací sezóna ještě nezačala, někde už hlásí problémy. "Zásadní problém je daný výskytem sinic, je to dáno změnou klimatu, relativně vysokými teplotami a je relativně málo vody," vysvětlil hygienik Jiří Kos.

Lidé by se podle odborníků neměli koupat tam, kde voda zapáchá, je abnormálně zelená, nebo jsou v ní uhynulé ryby. Kompletní mapu už zkontrolovaných míst, kde je voda vhodná ke koupání, a rizika zdravotních komplikací tak velmi nízká, najdete zde. Pokud si nejste jisti kvalitou vody - je lepší podle odborníků využít umělá koupaliště. Některá už jsou otevřená od začátku května, další otevírají v pátek na Den dětí.

Praha

Nejlepší voda ke koupání je v současné době na Divoké Šárce, v přírodní nádrži Hostivař a na koupališti Motol. Mírně zhoršené vlastnosti hlásí koupaliště Džbán. Další vodní plochy zatím nejsou zkontrolované.

Středočeský kraj

Co se Středočeského kraje týče, tam už hygienici stihli zkontrolovat dvacítku vodních ploch. Nejlepší koupání nabízí Bakov nad Jizerou, jezero Konětopy, písníky Lhota a Hradišťko, Probošťská jezera, jezera Ostrá a Poděbrady, vodní nádrže Slapy a Orlík nebo Nový rybník v Příbrami. Mírně zhoršená kvalita vody je ve Vyžlovském rybníku jihovýchodně od Prahy a na Orlíku v oblasti Podskalí.

Karlovarský kraj

V Karlovarském kraji je sice mnoho míst ke koupání, hygienici ale zatím zhodnotili stav pouze vodní nádrže Skalka u ATC Podhoří, kde je kvalita vody mírně zhoršená, stále je však možné se tu koupat - zdravotní rizika jsou nízká.

Ústecký kraj

Sousední Ústecký kraj nabízí ke koupání v současné době Kamencové jezero. Další místa prozatím nejsou zmapovaná.

Liberecký kraj

Na Liberecku a poblíž hranic najdete několik vodních ploch už nyní vhodných ke koupání. Nejlépe jsou na tom koupaliště Kristýna nedaleko Hrádku nad Nisou a Nové Město pod Smrkem, dále pak vodní nádrž Harcov nebo Hamerské jezero. Naopak Máchovo jezero aktuálně patří mezi místa, kterým by se měly vyhnout zejména těhotné ženy a děti. Stejně tak voda není vhodná pro alergiky a lidi s oslabeným imunitním systémem. Po koupání se doporučuje osprchovat.

Olomoucký kraj

Vodní nádrž Plumlov, Poděbrady nebo přírodní biotop Litovel - to jsou místa, kam se můžete bez větších obav vydat.

Moravskoslezský kraj

Rybníky Tvrdkov a Edrovice, vodní nádrže Slezská Harta, Budišov, Tošovice, Větřkovice, Žermanice a Těrlicko. Všude tam by měla být voda vhodná ke koupání. Mírné zhoršená situace je ve vodní nádrži Baška, Olešná-Palkovice a v Bohušovském rybníku. Riziko pro těhotné, děti a alergiky představuje vodní nádrž Brušperk.

Jihomoravský kraj

Co se jihu Moravy týče, tam vyhodnotili hygienici vodní nádrže Letovice, Palava, Lučina, Nové Mlýny, Výrovice, Brněnskou i Vranovskou přehradu a Suchý rybník jako místa vhodná ke koupání. Další plochy postupně kontrolují.

Vysočina

Ačkoli na mapě ještě hodnocení kvality vody za kraj Vysočinu nenajdete, reportér TV Nova zjistil, že voda nevhodná ke koupání je už teď třeba v rybníku Sykovec na Žďársku, stejně tak nevyhovuje nádrž Sedlice. A hnědá a kalná voda je už teď třeba v rybníku Kachlička nedaleko Humpolce.

Jihočeský kraj

Co se Jihočeského kraje týče, i tam najdete rybník, kterému byste se měli raději vyhnout - a to Staňkovský. Naopak voda vhodná ke koupání je ve vodní nádrži Lipno u pláže Lipno nad Vltavou, na dalších plážích je kvalita vody mírně zhoršená - tedy s nízkým rizikem zdravotních komplikací. A podobně je na tom i rybník Hejtman nebo vodní nádrž v oblasti Podolska.

Další kraje a místa

Pokud jste nenašli nádrž, rybník nebo jezero, které jste hledali, pak nezoufejte. Krajští hygienici postupně vodní plochy kontrolují a data aktualizují. Kompletní přehled najdete na mapě zde. A využít můžete i některá umělá koupaliště.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Počasí zpravodajství:

Ne 16:53  Prudká změna počasí je za dveřmi. Z 23 °C bude 10 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)
So 15:50  Počasí chystá teplotní skok. Ochladí se o 13 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)
05.04.2024  Počasí: Léto na začátku dubna. O víkendu bude až 27 °C Ivo Svoboda (Meteobox.cz)

Přečtěte si také:




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688