Patria (Patria Finance)
Investice  |  31.05.2018 11:11:03

Co přinese trhům letošní léto?

Podle analytiků investiční společnosti Schwab květen americkým akciím v podstatě přál. Odhadují, že i nadále bude pokračovat býčí trend, nicméně se vrátí vyšší volatilita, kterou jsme zaznamenali na počátku roku. Optimismus pramení mimo jiné z toho, že „data poukazují na opětovné zrychlení ekonomiky poté, co v prvním čtvrtletí přišla určitá slabost“.

Na trhu se v souvislosti s květnem často opakuje mantra „Sell in May and go away“, tedy volně přeloženo „v květnu prodávat a nechat trh být“. Schwab ale tvrdí, že pokusy o podobná časování trhu většinou nepředstavují moc úspěšnou strategii a společnost neradí svým klientům, aby se v rámci sezónních pohybů trhu o něco podobného pokoušeli. Zmíněná vyšší volatilita by měla pramenit z toho, že letos se v USA budou konat další volby a podpoří ji i geopolitická nejistota. „Navíc přichází letní sezóna dovolených a zahraniční investoři si berou dovolenou delší. To povede k nižším objemům zobchodovaných akcií a tudíž se zvýší potenciál pro větší pohyby trhu,“ tvrdí analytici ze Schwabu.

Podle statistiků z National Bureau of Economic Research už současná expanze americké ekonomiky trvá 106 měsíců a je tedy druhou nejdelší za posledních 100 let. Expanze ale „neumírají na svůj vysoký věk“, ukončuje je obvykle nějaká výrazná nerovnováha. Tu může představovat vysoká inflace, neadekvátní monetární politika a podobně. Nová data přicházející z ekonomiky skutečně naznačují, že expanze nekončí a po slabším prvním čtvrtletí může opět nabývat na síle. Indikuje to například vývoj maloobchodních tržeb či průmyslová produkce.

Jedním z největších rizik je podle Schwabu „zrychlující inflace spojená s utahováním finančních podmínek“. Trhy potěšilo, že vedení Fedu podle svých slov nebude přehnaně reagovat v případě, že inflace dočasně přestřelí cíl ve výši 2 %. Jinak řečeno, Fed vnímá tento cíl jako symetrický. S tímto přístupem ale souvisí riziko nutnosti prudšího šlápnutí na monetární brzdu v případě, že se Fed „ocitne za křivkou“.

Ohledně globálních trhů Schwab poukazuje na silnou korelaci mezi jejich vývojem a změnami globálního PMI. Tento index je sestavován na základě PMI více než třiceti zemí a jen zřídka se stává, že se směr akciových trhů na delší dobu oddělí od směru PMI. Jejich současný i historický vývoj je zobrazen v grafu, z něhož je zřejmé, že i nyní po určitém rozevření nůžek začíná jejich opětovné uzavírání. Schwab v této souvislosti tvrdí, že globální akcie se od PMI odpoutaly kvůli optimismu spojenému s fiskální stimulací v USA. Tento optimismus z globálních trhů ale postupně vyprchává a jelikož mezitím nedošlo ke skoku v PMI, trhy obracejí zpět:

Zdroj: Schwab

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

27.10.2021Co by mohlo přinést ochlazení trhu nemovitostí? Patria (Patria Finance)
16.01.2020Co (ne)čeká akciový trh v letošním roce? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688