Počet odcizených motocyklů se za 5 let snížil o polovinu, i díky lepším technologiím

Krádeží motocyklů v České republice výrazně ubývá, za posledních 5 let se jejich výskyt podle údajů ministerstva vnitra snížil o 53 %. V roce 2013 totiž zloději odcizili celkem 905 strojů, zatímco za celý loňský rok už „jen“ 428. Mezi hlavní důvody snižující se autokriminality, do které vedle automobilů spadají i případy odcizení motocyklů, podle ministerstva patří například nižší finanční motivace pro páchání trestné činnosti, ale i stále se zdokonalující technické zabezpečení vozidel.

Jednostopá vozidla neboli motocykly se podle statistik ministerstva vnitra v loňském roce nejvíce kradly v Jihomoravském kraji (především v Brně, 38 %), Středočeském kraji (zejména v Mělníku a jeho okolí, 20 %) a v Praze (23 %). Do konce loňského roku se však celkový počet odcizených motocyklů v České republice oproti údajům před 5 lety snížil o 477, tedy o 52,7 %. Ministerstvo výrazný úbytek krádeží přičítá nižší motivaci krást z finančních důvodů, a to díky lepší životní úrovni obyvatel, ale i stále se zlepšujícímu technickému zabezpečení motocyklů.

Imobilizéry fungují stejně jako u automobilů

Před samotným pokusem o odcizení motocyklu může potenciálního pachatele odradit i jen samotné povědomí o technologiích, které se pro zabezpečení moderních motocyklů používají. Ty nejúčinnější, tedy alarmy s vestavěným imobilizérem, využívají u motocyklů stejný princip jako u automobilů – aktivují sirénu i světla a zároveň znemožní stroj nastartovat. „Při pokusu o manipulaci s motocyklem bez originálního klíče spustí alarm jak akustické, tak i vizuální upozornění, tedy sirénu a všechny čtyři směrová světla, která začnou blikat. Integrovaný imobilizér zase nepovolí start motoru, aby se strojem nešlo odjet,“ vysvětluje Petr Krajča z BMW Motorrad systém zabezpečení motocyklů bavorské značky.

Snazším cílem jsou samozřejmě motocykly se starším datem výroby, u nichž technologická výbava nedosahuje stejné úrovně jako u modernějších strojů. Nejlepší míru ochrany samozřejmě poskytuje parkování v zabezpečené garáži, v ideálním případě by ale i zde měl být stroj chráněn dalším bezpečnostním opatřením. „Posloužit může například zámek na kotoučovou brzdu, který lze pořídit i včetně pohybového a otřesového čidla. To v případě potřeby spustí hlasitý alarm. Poslední záchranou může být i skrytá GPS jednotka, podle které policie určí, kde se odcizený motocykl nachází,“ dodává Petr Krajča.

Prevence na prvním místě

Předcházet krádežím motocyklů i automobilů, anebo věcí uvnitř nich, se cíleně věnuje i Policie České republiky svými preventivními aktivitami. Například díky údajům z každoročních statistik zjišťuje rizikové lokality, ve kterých posiluje přítomnost hlídek. Zaměřuje se ale i na kampaně, jejichž účelem je šíření užitečných informací, které občanům pomáhají lépe zabezpečit jejich majetek.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky