Jak vyzrát na hypotéku a zároveň se zajistit i na stáří zlatem?

Autor: Libor Křapka (IBIS InGold)
30.05.2018 11:56:14

Hypotéky i různé druhy půjček jsou mezI českými domácnostmi stále více populární. Hypoteční úvěr splácí zhruba každý čtvrtý čech. Téměř nic na tom nezměnIly pozvolna rostoucí úrokové sazby ani zpřísnění podmínek ze strany České národní banky (ČNB).

Dluhy rostou! Češi s oblibou žijí na dluh

Narůstání dluhu může mít dalekosáhlé důsledky zejména pro naši ekonomiku, jak varuje centrální banka i zahraniční ratingové agentury. Stále stoupající sazby, ale i inflace budou pro velké množství dlužníků znamenat obrovské finanční problémy. Řešením je vytváření kvalitní a dostatečné finanční rezervy pro nenadálé události.

ČNB začala omezovat a zpřísňovat poskytování rizikových hypoték (těch, které přesahují 80 až 90 % ceny nemovitosti) během loňského roku. Vedl ji k tomu rychlý růst cen nemovitostí i objemu úvěrů na bydlení. Banka se obává, že v případě zhoršení ekonomického vývoje by se mohla řada domácností s hypotékou dostat do problémů se splácením, což by se následně dotklo také bank. Jenže komerční banky směrnice ČNB často plně nezohledňují. Podíl nových hypoték, kde výše úvěru představovala 80 až 90 % hodnoty nemovitosti, ve druhém čtvrtletí roku 2017 činil 28 %. To je vysoko nad 15 %, která doporučuje ČNB. Velmi rychle rostou nejen hypotéky, ale také spotřebitelské úvěry. Častým úkazem dnešní doby je domácnost, která splácí jak hypotéku, tak půjčku na vybavení a provoz domácnosti, na auto, dovolenou, elektroniku, studium, zdraví nebo na splácení předchozích půjček. Kvůli tomuto trendu se stále více lidí dostává do komplikací a dluhové pasti.

Zadlužení domácností i firem prudce roste

Problému si všímá i mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service. Ve své zprávě pro investory pokárala české banky za to, že se nedrží doporučení centrální banky ohledně limitů pro poměr mezi hypotečním úvěrem a hodnotou nemovitosti. To by mohlo mít fatální důsledky pro ekonomiku naší země. „Zadlužení českých domácností se postupně zvyšuje, a pokud by tento růst nebyl zadržen, může mít negativní dopad na finanční sílu obyvatelstva a vyústit ve snížení odolnosti bank i celé ekonomiky,“ uvedl analytik Moody’s Arif Bekiroglu. Finanční zdraví českých domácností a jejich schopnost splácet úvěry přitom podle něj hraje v české ekonomice významnou roli.

Spotřebitelským úvěrem je zatížena pětina české populace. Řada lidí si jeho využitím „dofinancovává“ hypoteční úvěr, nejčastěji si pak podle nejnovějších průzkumů lidé takto půjčují na nákup auta. Češi k březnu 2018 dlužili bankám zhruba 1,556 bilionu , znamená to meziroční nárůst o 110 miliard . Úvěry na bydlení přitom činí 1,167 bilionu , spotřebitelské úvěry 231 miliard . Pro lepší představu, jak zadlužení v čase roste: před dvaceti lety dlužil každý Čech průměrně 10 tisíc . Nyní je to už 135 tisíc . Dlužit je jakýsi trend. Pokud si opravdu chceme půjčit, a je to nezbytně nutné, pak bychom si měli půjčovat zodpovědně a ke každé půjčce nebo hypotéce si tvořit automaticky rezervy stejně, jako pro zajištění na stáří. Spořením do zlata či stříbra můžeme předejít mnoha problémům.

Moc levných peněz

Jedním z důvodů, proč se lidé rekordně zadlužují, jsou velmi levné a dostupné peníze. Úrokové sazby se několik let pohybovaly na historicky nejnižší úrovni, a lidé si tak půjčovali v podstatě „zadarmo“. Jenže ČNB začíná sazby vracet k normálu, k jejich dlouhodobým průměrům. Rostou tedy i úroky u hypotečních úvěrů. Zatímco koncem roku 2016 činily v průměru 1,77 %, aktuálně si hypotéku můžete sjednat za úrokovou sazbu přibližně 2,51 % dle Fincentrum Hypoindexu. I tak jde však z historického hlediska o mimořádně nízké sazby a můžeme očekávat, že porostou dále.

Jak se tento růst projeví v praxi? Průměrná výše hypotéky v lednu 2018 byla 2,1 milionu . Podle hypoteční kalkulačky by měsíční splátky tohoto úvěru na 25 let při sazbě 1,77 % odpovídaly 8 668 . Při sazbě 2,51 % je to už

9 432 . Pokud sazby vzrostou na průměrných 3,5 %, bude splátka modelového úvěru dosahovat výše
10 513 . Uvědomit si musíme i to, že neustále roste také cena potravin, dopravného, daně z nemovitosti a samotnou nemovitost je potřeba neustále opravovat po běžném opotřebení rodinným životem. To už znamená citelný zásah do rozpočtu celé rodiny. Mimochodem, v USA, které začaly se zvedáním základních sazeb dříve než my, se dnes průměrná sazba k 30leté hypotéce pohybuje na úrovni 5 %.

Zájem o hypotéky zůstává vysoký. Průzkumy bank mezi klienty ukazují, že každý sedmý ekonomicky aktivní člověk má v plánu vzít si hypotéku v budoucích dvanácti měsících. Každý třetí to chce udělat v rozmezí jednoho až dvou let.

Pojistěte si hypotéku a tvořte si rezervu na stáří u jedničky na trhu aneb ke každé hypotéce automaticky spoření

Hypotéka není sama o sobě špatná. Pomůže nám získat vlastní bydlení, když nám na něj schází prostředky. Důležité je ale mít svůj hypoteční úvěr správně pojištěný a tvořit si kvalitní a dostatečné finanční rezervy. Skvělým způsobem, jak si rezervu vytvořit nejen k hypotéce, ale i například k důchodu, je spoření do zlata.

Zlato totiž roste v době, kdy cena nemovitostí padá, i v době, kdy se rychle zvyšují úrokové sazby. Zlato roste během vysoké inflace i v dobách zvýšené nervozity na trzích. Proto je výborným prostředkem, jak pokrýt všechna rizika a nenadálé události nebo k udržení si životního standardu ve stáří, což otevře prostor pro to užívat si bez starostí příjemné chvíle s rodinou.

IBIS InGold je ve spoření do zlata jedničkou na území ČR i Evropy. Společnost za první čtvrtletí roku 2018 prodala zlato a stříbro za 766 milionů a zaznamenala meziroční nárůst objemů cílových částek ve spoření o 31,8 %. Přestože je spoření možné nastavit s pravidelnou platbou od 100 za měsíc, vystoupala průměrná výše sjednaného pravidelného spoření až na 6 600 , což je o téměř 46 % více než v minulém roce. Nejčastěji spoří rodiny, ale i lidé před důchodem.

Podle posledního průzkumu agentury Ipsos ovšem narůstá zájem o investici či spoření do zlata také u lidí do 38 let. Lidé totiž více než v uplynulých letech cítí nejistotu a přesouvají své prostředky do bezpečných přístavů, stejně jako centrální banky, které nakoupily v prvním čtvrtletí do svých zlatých rezerv 116,5 tuny zlata. Jde o nejvyšší nákupy prvního čtvrtletí za poslední čtyři roky!

Libor Křapka

Libor Křapka

Vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor Ekonomické teorie.

Úspěšný ekonom, manažer, investor. Má více než dvacetileté zkušenosti v oboru cenných kovů. Působí jako analytik trhů cenných kovů.

Od roku 2015 pracuje ve společnosti IBIS InGold a.s. , kde v současné době vykonává funkci výkonného ředitele. Ve společnosti má na starosti především prodej B2B a obchodní vztahy s dodavatelskými rafinériemi.

IBIS InGold

IBIS InGold je přední obchodník s investičním zlatem a stříbrem. Na trhu působí přes 20 let. V Evropě i ČR se stal jedničkou v poskytování spoření do zlata a stříbra pod značkou iiplan ®. Hlavní nabídku společnosti tvoří především prestižní investiční zlaté a stříbrné slitky ze švýcarské rafinérie PAMP o velikosti od 1 do 1000 gramů a investiční mince z australské mincovny The Royal Australian Mint o váze od 1/10 unce až do 1 unce. IBIS InGold nabízí produkty i další světových mincoven The Royal Canadian Mint a The Perth Mint a dodává je zákazníkům po celé Evropě. Objem cílových částek uzavřených smluv klienty u spoření iiplan ® a jednorázových obchodů za rok 2017 přesáhl rekordní částku 2,38 miliardy Kč, celkový prodej tak meziročně vzrostl o 69 procent. Nejprodávanějšími produkty jsou zlatá půluncová (15,56 g) mince a zlatý slitek o váze 10 g.

Společnost je prověřena již více jak 23 000 zákazníky. Více informací na www.ibis.cz a na dozlata.cz.

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
19.04.2024 09:32 1 unce 2 386,78 USD
19.04.2024 09:28 1 unce 2 387,59 USD
19.04.2024 09:20 1 unce 2 390,22 USD
19.04.2024 09:14 1 unce 2 391,20 USD
19.04.2024 09:06 1 unce 2 389,84 USD
19.04.2024 09:00 1 unce 2 388,85 USD
19.04.2024 08:52 1 unce 2 384,34 USD
19.04.2024 08:44 1 unce 2 382,50 USD
19.04.2024 08:40 1 unce 2 381,00 USD
19.04.2024 08:32 1 unce 2 380,98 USD

Další kurzy




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.