Rostoucí cena ropy začíná zdražovat i letenky, s jejich nákupem je lepší nečekat

V posledních dvou měsících pociťují řidiči na benzinových pumpách výrazné zdražování benzínu, které má na svědomí rostoucí cena ropy a nejistá geopolitická situace na Blízkém východě. Zdražování pohonných hmot se kromě řidičů osobních automobilů dotýká i cestujících v ostatních dopravních prostředcích, včetně letadel.

Letecké společnosti se proti kolísání cen ropy pojišťují, přesto dochází v případě většího výkyvu k úpravě cen letenek. V omezené míře registrujeme zvyšování cen už nyní, v následujících měsících ale mohou letenky na kratší vzdálenosti zdražit až o stovky korun. Při nákupu letenek na mezikontinentální trasy může cena narůst řádově dokonce o tisíce korun,“ varuje Josef Trejbal, ředitel letenkového portálu Letuška.cz.

Zatímco v posledním roce ceny letenek klesaly, nyní se může situace obrátit. Naštěstí pro cestující hrají v cenotvorbě roli i další faktory, jako je konkurence, kapacita míst a jednotlivé produkty. „Reálný dopad zdražování paliv na cenu letenek se ukáže v následujících měsících. Cestujícím, kteří mají v plánu zahraniční cestu, ale doporučuji letenky zakoupit co nejdříve. Sníží tak pravděpodobnost, že si za letenky připlatí,“ radí Trejbal.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy