Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.05.2018 17:14:20

Uber se mění a ostatní technologičtí giganti by tomu měli věnovat velkou pozornost

Výkonný ředitel společnosti Uber Dara Khosrowshahi má pro celé technologické odvětví jeden prostý vzkaz: Budete se chovat zodpovědněji, nebo přijde utaženější regulace. Uber dobře ví, o čem je řeč. Zjistil to tou nejtěžší cestou. Khosrowshahi se do jeho čela dostal minulé léto, od té doby řeší nakupené problémy a snaží se najít dohodu s řadou vlád, radnic měst a se zástupci taxislužeb, se kterými se dříve setkával spíše před soudem než za jednacím stolem.

„Digitální společnosti, které budují nové platformy, si musí být vědomy moci, kterou tyto platformy získávají, a obsahu, který na nich je,“ tvrdí ředitel Uberu. A dodává, že pokud potřebné změny nepřijdou z popudu samotných firem, provedou je vlády, „svou roli budou hrát i regulátoři, protože na to mají právo.“

Tato slova zaznívají v době, kdy politici i veřejnost vyjadřují stále větší obavy z toho, jakou roli ve společnosti hrají velké firmy jako Google, Facebook či právě Uber. Jejich služby využívají denně miliardy jednotlivců a v současné době mohou být zneužívány různými podvodníky i agresivními vládami, které jejich prostřednictvím chtějí prosazovat své zájmy.

Uber a jeho služby čelí velké opozici zejména v Evropě a jeho vedení se proto snaží najít nový podnikatelský model, který by nevyvolával odpor vlád a části společnosti. Mimo jiné se tak snaží spolupracovat s některými taxislužbami a posilovat partnerství s městy. Navíc jde cestou zvyšování bezpečnosti cestujících a snižování emisí. Bývalý šéf Uberu Travis Kalanick byl známý svou nekompromisností, Khosrowshahi je otevřenější a ochoten naslouchat druhým.

Podle Politica se nyní valuace Uberu nachází na 61 miliardách dolarů a tudíž v tomto ohledu předčí většinu obchodovaných evropských společností. Jeho strategií bývalo „obsadit trh a otázky si klást až později“. Tato strategie ale vedla k nejednomu sporu s politiky, kteří to považovali za podvádění a nerespektování zákonů a pravidel. Khosrowshahi ale tvrdí, že se firemní kulturu snaží změnit.

Nedávno například oznámil, že bude poskytovat pojištění přibližně pro 150 000 nezávislých řidičů v Evropě, kteří podnikají pomocí jeho platformy. Pojištění by mělo mimo jiné pokrývat úrazy utrpěné během práce pro Uber. Podle společnosti je to krok směrem k eliminaci „občanů první a druhé kategorie“ a poskytnutí toho, „na co jsou lidé v Evropě zvyklí.“ Pokud chceme být v Evropě, potřebujeme Německo, Španělsko a snad i Itálii. Jestliže chceme, aby nás tam někdo poslouchal, musíme naslouchat i my. A to nyní chceme právě v Německu. Nebude to úplně dokonalé, ale zlepší se to,“ řekl Khosrowshahi před svou cestou do Berlína, která je naplánována na příští měsíc.

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:20  Guvernér Michl vidí rovnovážnou sazbu nad 3 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:19  Rostoucí podnikatelský optimismus v EMU pomáhá euru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:18  MNB snížila sazby o očekávaných 50bps, forint spokojen ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688