TNBiz (TN.cz)
Internet a telefony  |  28.05.2018 12:09:02

Mají být u nás neomezená mobilní data? Podle bývalého šéfa O2 ne

V celé řadě evropských zemí už někteří operátoři nabízí tarify s neomezenými mobilními daty, čeští zákazníci ale stále marně čekají a velké změny je pravděpodobně nečekají ani v nejbližší budoucnosti. Podle bývalého generálního ředitele společnosti O2 je problém v tom, že by si mohli lidé data sdílet. V restauracích "all you can eat" ale podle jeho argumentů také nemůžete přizvat ostatní.

Tarify s neomezenými daty jsou nejen u nás velkým tématem. V mnoha evropských zemích nabízí operátoři velmi zajímavé nabídky, čeští operátoři se k zavedení neomezených dat ale zatím nemají. Bývalý generální ředitel společnosti O2 Tomáš Budník uvedl pro Hospodářské noviny, že neomezená data navíc nepomohou digitálnímu rozvoji.

Problém s neomezenými daty přirovnává k restauraci, kde nabízí službu "all you can eat", v rámci které mohou zákazníci sníst kolik chtějí, týká se to ale pouze jich. Podobné to podle něj bylo i v případě neomezeného volání.

"Proč je to podobné? I tady můžete provolat, kolik dokážete, ale málokdo zvládne hovořit více než 24 hodin denně. Tarif má prostě limit a tím je čas," uvedl Budník pro Hospodářské noviny.

"Neomezené datové tarify jsou ale jiné. Jednoduše totiž můžete ze svého mobilního telefonu udělat wi-fi hotspot a mobilní data pak může využívat více zařízení, klidně celá vaše rodina nebo přátelé," pokračuje Budník.

"Představte si situaci, kdy přijdete do restaurace, dáte si paušál "vše, co sníte" a ke stolu se nahrnou vaši blízcí a všichni se spolu hezky najíte. Myslím, že tohle vám v restauraci neprojde. Provozovatel bude chtít, aby si paušál zaplatili všichni, anebo vás vykáže," uvedl Budník pro Hospodářské noviny.

Protože ale regulace Evropské unie nepovoluje operátorům zakázat svým zákazníkům sdílení dat, proto společnosti hledají jiné formy, jak spotřebu dat omezit. V praxi mají podle Budníka tři možnosti. První možnosti je omezit připojení na jeden konkrétní vysílač.

"Vypomůžeme-li si příměrem z restaurace, sedíte vždy u jednoho a toho samého stolu a s vámi je tam jen pár dalších jedlíků, se kterými se prostě počítá, je to zohledněno v kapacitě stolu," píše Budník. Druhou možností je omezit rychlost připojení, to už se ale podle něj číšník loudá a vy máte hlad.

Třetí možností je pak nastavit dostatečný balík dat. "Číšník chodí svižně, ale pokud toho sníte fakt hodně, už vám nic dalšího nepřinese," připodobňuje Budník.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688