Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  28.05.2018 08:14:32

Americká ekonomika nepřetržitě tvoří nová pracovní místa (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Politika se nevytratí z hledáčku investorů ani v tomto týdnu, když v Itálii budou pokračovat jednání o nové vládě. Pozornost bude také na inflaci. Zatímco americký cenový růst vykáže zpomalování, evropská inflace podle všeho zrychlí. Obrázek zdravého hospodářského růstu v USA v pátek potvrdí zpráva z tamního trhu práce.

Inflace v eurozóně zrychluje, zatímco v USA zvolňuje

I přes zhoršení důvěry v ekonomiku eurozóny a pokračující politickou nejistotu by se euru tento týden mělo dostat pevnější půdy pod nohama. Očekáváme totiž slušná inflační čísla z Německa a Francie, která by měla celkovou inflaci za eurozónu v květnu dostat o 0,4pb výše než v dubnu. Na druhé straně deflátor jádrových cen v USA za duben pravděpodobně zvolnil. Navíc i páteční report z trhu práce dopadne podle nás nepatrně hůř, než trh očekává.  

Revize domácího HDP směrem nahoru by nás nepřekvapila

Polsko a Česko se tento týden dočkají zpřesněných údajů o růstu ekonomiky v prvním čtvrtletí roku. Zatímco polská ekonomika na mezičtvrtletní bázi pokračovala ve velmi silném růstu, domácí ekonomika zpomalila. Zveřejněná struktura HDP odhalí, co stojí za rozdílem v růstových dynamikách Polska a Česka. Nicméně by nás vůbec nepřekvapilo, pokud by statistický úřad spolu s plánovanou revizí údajů za celý loňský rok upravil směrem nahoru i dynamiku prvního čtvrtletí letošního roku.

Zaostřeno na dnešek: Svátky na hlavních trzích zajistí klidnou obchodní seanci

Státní svátky ve Spojených státech a Velké Británii zklidní dění na světových finančních trzích. Navíc dnes nebudou zveřejněná žádná důležitá data ani ve světě, ani v regionu. Očekáváme tak klidnou seanci jak doma, tak ve světě. Vzruch by mohla přinést politická prohlášení různého druhu.

Začátek týdne bude na globálních trzích nezajímavý

Chybějící data i nepřítomnost mnoha obchodníků na trhu vnesou do dnešního obchodování klid. Euro by tak mohlo zastavit svůj propad z předchozích týdnů. To ostatně již naznačuje asijské obchodování, během něhož euro přidalo skoro dvě třetiny procenta.

Euro i ke konci minulého týdne padalo

I přes stabilizaci důvěry v evropskou, potažmo v německou ekonomiku společná evropská měna nepřestala vykazovat ztráty. Její kurz se dostal až na 1,165 USD/EUR, což představuje nejslabší úroveň od loňského listopadu. Přitom v pátek ani americká data neoslnila.

Ani region novinky nepřinese

Regionální kalendář ekonomických událostí je pro dnešek úplně prázdný. Středoevropské měny tak budou dnes ve vleku globálních událostí. To je vidět již na jejich vývoji v průběhu dnešní asijské seance. Spolu s eurem se vydaly k silnějším hodnotám. Nejprudší pohyb zaznamenal maďarský forint, ale o něco silnější je i česká koruna. Ta se vzdálila od hranice 25,80 CZK/EUR, kolem které oscilovala v minulém týdnu.

Oživení by na trhy mohl přinést videorozhovor guvernéra ČNB Rusnoka na serveru idnes. Mimo jiné by měl okomentovat ceny bytů, ale dostat by se mohlo i na témata měnové politiky.   

Koruna se na konci týdne stabilizovala kolem 25,80 CZK/EUR

Koruna se i pátek pohybovala nad 25,80 CKZ/EUR, nicméně v samém závěru pátečního klidného obchodování skončila pod touto hladinou. Nedařilo se maďarskému forintu, který zespodu atakoval hranici 320 HUF/EUR. Ta nakonec odolala, a forint tak uzavřel těsně pod ní. Dobře si nevedl ani polský zlotý, který se obchodoval za 4,313 PLN/EUR.

Páteční čísla potvrdila velmi dobrou kondici polského trhu práce. Měsíční data ukázala, že podíl nezaměstnaných klesnul na 6,3 %, zatímco nezaměstnanost měřená výběrovým šetřením pracovní síly se v prvním čtvrtletí propadla na svou nejnižší hodnotu v historii 4,2 %. To v Polsku povede k dalšímu růstu mezd. Ten podle nás ve druhé polovině roku dosáhne více než 8 %. Ani to však pravděpodobně nepřesvědčí tamní centrální banku, aby zvyšovala sazby ještě letos. S tímto krokem podle nás počká až na druhou polovinu roku 2019.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688