Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  25.05.2018 18:34:32

Kongres USA zmírňuje zákon o bankovnictví Dodd-Frank

Americký kongres schválil v úterý 22. května zákon zmírňující bankovní regulaci, kterou zavedl prezident Obama v reakci na finanční krizi před deseti lety. Cílem zákona Dodd-Frank z roku 2010 bylo zabránit dalšímu poklesu a kontrole nadbytků na Wall Street.

Přijetí zákona je hlavní legislativní vítězství pro Donalda Trumpa. Většina (258 hlasů - včetně 33 demokratů - proti 159) schválila uvolnění bankovních omezení zavedených v USA v návaznosti na finanční krizi v letech 2007-2008. S tímto novým schválením již nebude tisíce malých a středních bank podléhat některým pravidlům kontroly uložených zákonem Dodd-Frank z roku 2010 za nejvyššího dohledu centrální banky (FED). Prah, na který se tento dohled uplatňuje, se zvyšuje z 50 miliard dolarů na 250 miliard dolarů aktiv. Klíčové zásady pro největší instituce na americkém území však zůstávají v platnosti.

Cílem zákona Dodd-Frank bylo zabránit možným krachům a zabránit bankám chovat se nezodpovědně, pokud šlo o rizika. Republikáni to považovali za příliš restriktivní krok. Věrný svému slibu deregulace americké ekonomiky, podepsal prezident USA 3. února 2017 v tomto smyslu dekret na přezkoumání všech finančních právních předpisů v zájmu spuštění síly finančního průmyslu.

Republikáni toto rozhodnutí o uvolnění zákona vnímají jako významný krok vpřed vedoucí k eliminaci nadměrné regulace americké ekonomiky. Oponenti, včetně vůdkyně demokratů Nancy Pelosiové, tvrdě zastávají ochranu po krizi v roce 2008. V diskusích před přijetím Pelosiová řekla, že „zákon potenciálně ohrožuje stabilitu finančního systému a americké ekonomiky“. Považuje to za cestu zpět do období, kdy nedůvěra Wall Street způsobila historický finanční kolaps. Senát toto rozhodnutí přijal už 14. března tohoto roku, nebo-li deset let po neúspěchu banky Bear Stearns v New Yorku, který odstartoval globální finanční krizi.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


01.06. 17:04  krizovka (Petr248)
31.05. 08:11  kapitalismus (cyprex)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688