Na Vysočině se nakazilo už 200 lidí příušnicemi a šíří se dál

TNBiz, 25.5.2018

Na Vysočině se stále nemohou zbavit nákazy příušnic. Tato nebezpečná infekční nemoc už tam řádí od konce minulého roku a nakažených je přes 200. Teď se navíc nemoc rozšířila z Jihlavska i do dalších částí kraje.

Od začátku roku už 212 nových případů nákazy, jen tenhle týden čtyři. Příušnice dál trápí Vysočinu. Objevují se hlavně u dětí a mladistvých ve věku mezi 10 a 20 lety. A už to není jako v předešlých měsících pouze na Jihlavsku.

Příušnice jsou už i na Pelhřimovsku, kde přibývají nové a nové případy. Nemoc si děti předávají mezi sebou ve školách nebo při sportování.

V Jihlavě příušnice řádily mezi mladými hokejisty a basketbalisty. Všude museli přijmout přísná opatření. "Zrušili jsme některé kolektivní akce ve škole, aby děti byly co nejméně spolu," řekl ředitel jedné z tamních základních škol Zdeněk Wohlhőfner.

Nejvíce ohroženou skupinou jsou dospívající chlapci. U nich mohou vést příušnice v krajním případě až k neplodnosti. Nemoc se šíří kapénkovou infekcí - děti by po sobě neměly pít a měly by dodržovat přísná hygienická opatření. Inkubační doba u této nemoci je až 25 dnů.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy