Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  25.05.2018 09:09:47

Unipetrol po odstávce uvedl do opětovného provozu rafinerii v Kralupech (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Kralupská rafinérie Unipetrolu je po plánované odstávce opět v plném provozu.

Na včerejší valné hromadě Erste Group oznámil její ředitel Andreas Treichl, že by měl zájem o expanzi skupiny na západní Balkán v příštích letech. Nejednalo by se však o žádné výrazné investice, spíše menší akvizice.

Dnes je poslední obchodní den s nárokem na dividendu u pojišťovny VIG ve výši 0,9 EUR na akcii.

Evropské akcie by měly dnešní obchodování zahájit růstem.

Kalendář ekonomických událostí je v závěru týdne prázdnější. V Německu bude ohlášena květnová důvěra podnikatelů (IFO index), kde se čeká mírný pokles. Amerika představí objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Investoři však budou především sledovat vývoj kolem Severní Koreje, protože Donald Trump včera zrušil dlouho očekávaný summit v Singapuru.

Société Générale snížila doporučení dvěma společnostem na Držet, a to polskému těžaři uhlí Bogdanka a italskému správci dopravní infrastruktury Atlantia. Současně zvýšila doporučení dalším dvěma firmám, a to německé stavební společnosti Hochtief na Držet a španělskému správci dopravní infrastruktury ACS na Koupit.

Obchodování na zámořských trzích

Americké trhy zakončily čtvrteční obchodování ve ztrátách. Stalo se tak i díky prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o zrušení jednání s jeho severokorejským protějškem Kim Čong Unem, na což trhy reagovaly výrazným poklesem, který již v průběhu obchodování nedokázaly příliš zredukovat. Index Dow Jones klesl o 0,3 %, S&P 500 ztratil 0,2 % a technologický Nasdaq uzavřel přibližně na úrovni středečních uzavíracích cen. V rámci indexu S&P 500 se nejhůře vedlo energetickým společnostem, které zaznamenaly ztráty ve výši 1,7 %. Nedařilo se ani finančním institucím (-0,7 %) a zpracovatelům komodit (-0,4 %). Naopak se vedlo sektoru utilit (+0,8 %).

Trhy v asijsko-pacifickém regionu ukončují poslední obchodní den tohoto týdne spíše v červených číslech s několika málo zelenými ostrůvky zisků. Ztráty se pohybují v rozmezí 0,1 až 0,8 %. Zisky si připisují především Indie a Indonésie, shodně po 0,6 %. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který si polepšil o 0,1 %, se daří hlavně výrobcům nezbytného zboží (+0,8 %), zpracovatelům komodit (+0,6 %) a technologickým firmám (+0,4 %). Protiváhou jsou jim telekomunikační společnosti (-1,3 %) a energetický sektor, který ztrácí 1,2 %.

Unipetrol

Unipetrol ukončil plánovanou šestitýdenní zarážku své rafinérie v Kralupech nad Vltavou a v plném rozsahu obnovil provoz. Celkové náklady na údržbu a modernizaci rafinérie přesáhly jednu miliardu korun, z toho 400 milionů Unipetrol vynaložil na nové investiční projekty. Pravidelné odstávky svých rafinérií Unipetrol provádí dle legislativních požadavků ve zhruba pětiletých cyklech. Předchozí zarážka kralupské rafinérie proběhla v roce 2013. Zarážka v kralupské rafinérii byla nejrozsáhlejší v její historii. Oproti minulým se lišila rozsahem servisních a investičních prací. Kromě detailní kontroly a údržby všech zařízení byla modernizována technologie na hlavních výrobních celcích. S předstihem tak Unipetrol splnil legislativní požadavky Evropské unie a České republiky na implementaci takzvaných nejlepších dostupných technik (BAT), které vejdou v platnost v roce 2020.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

28.02.2019Akciové trhy míří do červeného (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.01.2019Fed akciovým trhům vlil čerstvou krev do žil (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
06.11.2018V Dukovanech probíhá neplánovaná odstávka (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688