MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
Akcie v ČR  |  24.05.2018 16:25:56

Zapojení akcionářů: Konzultace k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s posílením zapojení akcionářů

Ministerstvo financí dne 24. května 2018 zahájilo vnější připomínkové řízení k návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s posílením zapojení akcionářů. Připomínky může uplatnit i odborná veřejnost, a to nejpozději do 21. června 2018 zasláním na elektronickou adresu platebni.sluzby[at]mfcr.cz.

Důvodem předložení návrhu zákona je transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2017/828 ze dne 17. května 2017, kterou se mění směrnice 2007/36/ES, pokud jde o podporu dlouhodobého zapojení akcionářů. Směrnice dopadá primárně na emitenta, jehož akcie jsou obchodovány na regulovaném trhu (kotovaná společnost). S ohledem na osobní dopad směrnice transponuje návrh zákona tuto směrnici předně do zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu, ve znění pozdějších předpisů.

Cílem návrhu zákona je zajistit dlouhodobé zapojení akcionářů v akciových společnostech, jejichž akcie byly přijaty k obchodování na regulovaném trhu. Efektivnější a dlouhodobé zapojení akcionářů by mělo vést k minimalizaci podstupování nadměrného krátkodobého rizika emitentem a ke změně orientace z dosahování krátkodobých výnosů na dosahování střednědobých až dlouhodobých výnosů.

Návrh představuje několik nástrojů podporujících nebo zajišťujících dlouhodobé zapojení akcionářů na správě a řízení emitenta. Nastavují se zákonná pravidla tak, aby emitent byl schopen získat informace o svých akcionářích. Tento systém bude fungovat obdobně jako stávající výpis evidence emise. Na druhou stranu akcionáři se usnadňuje výkon jeho práv. Akcionář si na základě navrhované úpravy bude moci například vyžádat potvrzení o hlasování na valné hromadě.
Návrh zákona se dále zaměřuje na odměňování členů orgánu společnosti (člen voleného orgánu a další osoby ve vrcholném vedení, pokud na ně bylo delegováno téměř veškeré obchodní vedení). Kotované společnosti budou povinny vypracovat politiku odměňování upravující zásady odměňování těchto osob a dále zprávu o odměňování obsahující odměny jednotlivých členů orgánu společnosti. Oba tyto dokumenty budou veřejně dostupné.

V neposlední řadě návrh reguluje významné transakce se spřízněnými stranami, které budou napříště podléhat schválení valnou hromadou a jež se budou rovněž uveřejňovat na internetových stránkách společnosti.

Návrh zákona dále upravuje povinnosti institucionálních investorů (v zásadě pojišťoven a zajišťoven), které budou nově poskytovat popis svého zapojení do činnosti emitenta. Úprava také v omezené míře reguluje činnost poradců pro hlasování.

Dokumenty ke stažení

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688