Tiskové zprávy  |  24.05.2018 10:24:54

Dluhy českých občanů i firem rostou. Schopnost splácet závazky je však stále vyšší

Ačkoliv všeobecně roste objem dluhů, ke konci prvního čtvrtletí mělo dluhy po splatnosti nejméně Čechů za posledních 10 let. Výrazně se též snižuje objem dluhu ohroženého nesplácením. Podle odborníků k pozitivnímu vývoji přispívají levné úvěry i ekonomický růst, díky kterému mají rodiny lepší cash flow a mohou se snáze vypořádat se splátkami půjček. Firmy jsou zase mimořádně optimistické ohledně své budoucí ekonomické situace a nebojí se investovat do rozvoje svého podnikání.

Podle sdružení Solus mělo na konci března dluhy po splatnosti 7,18 procenta dospělých občanů Česka, což je nejméně od poloviny roku 2008. Stejný trend potvrzují též údaje Bankovního a Nebankovního registru klientských informací (BRKI, NRKI), podle nichž se na konci loňského roku opět výrazně snížil objem dluhu ohroženého nesplácením. Jedná se o dluh, u kterého nebyly zaplaceny tři po sobě jdoucí splátky nebo který byl zesplatněn. Jeho objem se meziročně snížil o 11,3 %.

Za výrazným poklesem ohroženého dluhu obyvatel stojí především kombinace pozitivních makroekonomických trendů. „V průběhu roku 2017 došlo k dalšímu poklesu nezaměstnanosti až na nejnižší úroveň od vzniku České republiky, což následně vedlo k tlakům na rychlejší růst mezd. Zároveň dosud nedocházelo k výraznému zvyšování úrokových sazeb u úvěrů na bydlení a úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů se dokonce mírně snižovaly,“ uvádí Jiří Rajl, výkonný ředitel sdružení CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau, z. s. p. o., provozovatele Nebankovního registru klientských informací. „Celkově tak ekonomický růst přispívá ke zlepšování rodinných financí a spolu se spotřebitelskou důvěrou dochází k lepšímu hospodaření s dluhy domácností. To vytváří dostatečný prostor pro další snižování dluhu ohroženého nesplácením,“ dodává Jiří Rajl.

Počet lidí s úvěry stagnuje, ale objem celkového dluhu podle BRKI a NRKI tlačí nahoru především vyšší částky, které si lidé půjčují. Celkový dluh obyvatel ČR činil ke konci roku 2017 2,14 bilionu korun a meziročně vzrostl o 9 % (177,5 miliardy korun). Průměrná částka krátkodobého dluhu určeného na spotřebu vzrostla meziročně o 7,4 % a dosáhla 180 tisíc korun na jednoho klienta. Průměrná částka u dluhů určených na bydlení vzrostla meziročně o 9,4 % a poprvé v historii přesáhla výši 1,5 milionu korun. Výrazně roste hlavně objem úvěrů ze stavebního spoření. „Průměrná výše účelových hypotečních úvěrů letos dosáhla 2,24 milionů korun, u úvěrů ze stavebního spoření je to pak 950 tisíc korun,“ uvádí David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance. „Zatímco v roce 2014 činila průměrná výše hypotéky 1,79 milionu, úvěry ze stavebního spoření dosahovaly průměrně 370 tisíc korun, tedy ani ne na 40 % současné výše,“ dodává David Eim s tím, že zásluhu na tom má dofinancovávání hypoték kvůli omezení LTV. Dalším faktorem je růst úrokových sazeb hypoték, který je znatelně rychlejší než u úvěrů stavebních spořitelen, jejichž sazby víceméně stagnují.

Objem úvěrů roste i ve firemní sféře. Ke konci minulého roku se podle NRKI dluh obchodních společností u nebankovních finančních institucí meziročně zvýšil o 15,2 % na 145,4 miliardy korun. Vzrostl i počet firem s úvěrem, a to o 6 998, což činí podle NRKI 11,7% nárůst. „Zvýšený zájem o úvěry pro firmy registrujeme již od půlky roku 2015. Pozorujeme jasné signály, že se tak děje v reakci na růst ekonomiky,“ potvrzuje trend Petr Vencálek ze společnosti Bez Banky, jež firmám poskytuje zajištěné nebankovní úvěry Hard Money Loans. Firmy jsou podle něj díky pozitivní náladě v ekonomice stále více ochotny investovat do rozvoje svého podnikání. Aktuální Index podnikatelské nálady Hospodářské komory navíc ukazuje, že české malé a střední podniky jsou v rámci EU letos nejvíce optimistické. „V loňském roce jsme zaznamenali meziroční růst o 19 %. Trend pokračuje i letos a očekáváme, že objem námi poskytnutých úvěrů v segmentu SME poroste o 40 %,“ dodává Petr Vencálek.

 
O společnosti BEZ BANKY
Posláním společnosti BEZ BANKY, s. r. o., je finančně podporovat podnikatele tak, aby byli schopni rychle reagovat na obchodní příležitosti a mohli realizovat mimořádné zisky. BEZ BANKY je od roku 2016 součástí investičního fondu RENDIT. Fond se zaměřuje na zajištěné úvěry malým a středním firmám a na speciální financování unikátních tržních příležitostí. BEZ BANKY je také členem zájmového sdružení právnických osob SOLUS provozujícího pozitivní a negativní úvěrové registry. BEZ BANKY dokáže půjčit ve stejný den, ve kterém podnikatel o úvěr požádá, přičemž výše úvěrů se pohybuje do 5 milionů korun. Více informací naleznete na bezbanky.cz.
O společnosti Gepard Finance
GEPARD FINANCE jsou specializovanou makléřskou firmou, která působí na trhu 15 let. Jejím hlavním oborem činnosti je poradenství v oblasti hypotečních úvěrů a kompletní zpracování úvěrových a pojišťovacích produktů. Profesionální makléři svým klientům zdarma zajišťují hypotéky, úvěry ze stavebního spoření a pojištění. V současné době disponuje franšízová síť GEPARD FINANCE 100 funkčními obchodními místy, čímž je zajištěna snadná dostupnost a obsluha klientů po celé České republice i na Slovensku. GEPARD FINANCE se v roce 2011 staly největší hypotečně-makléřskou firmou v ČR. Společnost je zakládajícím členem Asociace hypotečních makléřů a držitelem značky kvality „FÉR hypotéka“.
O Nebankovním registru klientských informací (NRKI)
Nebankovní registr klientských informací (NRKI) byl uveden do provozu v červenci 2005. Provozovatelem registru je společnost CNCB – Czech Non-Banking Credit Bureau, z. s. p. o., vlastněná sedmi vedoucími leasingovými a splátkovými společnostmi: UniCredit Leasing CZ, a. s., CASPER Consumer Finance, a. s., ČSOB Leasing, a. s., GE Money Auto, s. r. o., GE Money Bank, a. s., Autoleasing, a. s., a ŠkoFIN, s. r. o.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688