Patria (Patria Finance)
Měny-forex  |  27.05.2018 09:04:03

EK: ĆR plní dvě ze čtyř kritérií pro přijetí eura


Česká republika v současné době plní dvě ze čtyř hospodářských kritérií nezbytných pro zavedení eura. Nesplňuje ta, která se týkají cenové stability a směnného kurzu. Ve své letošní zprávě o připravenosti zemí Evropské unie přijmout společnou evropskou měnu to dnes uvedla Evropská komise (EK).

Společnou evropskou měnu, tedy euro, jsou povinny zavést všechny státy Evropské unie. V současné době eurem platí více než 338 milionů lidí v 19 členských státech unie. Výjimku z přijetí eura mají Dánsko a Velká Británie, která navíc teď jedná o vystoupení z EU.

Letošní zpráva komise o připravenosti na vstup do eurozóny se tak vedle České republiky týká ještě šesti států bloku. Tři z nich - Bulharsko, Chorvatsko a Švédsko - plní tři ze čtyř kritérií, s výjimkou členství v evropském mechanismu směnných kurzů, označovaném jako ERM II.

Dvouletá účast v ERM II je předstupněm k přijetí eura. Například Bulharsko má nyní o vstup do ERM II značný zájem, půjde totiž o jasný signál, že země euro skutečně za několik let zavede.

České republice, kde ale panuje na politické scéně shoda euro v současnosti nezavádět, kromě účasti v ERM II chybí ještě kritérium cenové stability. To se týká inflace a stanoví, že průměrná míra inflace měřená v průběhu jednoho roku před provedeným šetřením nepřekračuje o více než 1,5 procentního bodu míru inflace tří členských států, které v oblasti cenové stability dosáhly nejlepších výsledků.

Komise také upozornila, že ani české právní předpisy zatím nejsou s unijní smlouvou plně slučitelné, a tak přijetí eura neumožňují. Česko naopak plní kritéria týkající se veřejných financí a dlouhodobých úrokových sazeb.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688