TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.05.2018 17:09:43

Fiala: Proč ČSSD jedná o koalici? Už funguje ANO, KSČM, SPD


Rozhodnutí poslanců nezabývat se na úterní schůzi sněmovny výroky prezidenta Miloše Zemana o novičoku, rozčílilo opozici. Její představitelé teď varují sociální demokraty, kteří se zrovna rozhodují, zda vstoupit s hnutím ANO do vlády, že je v klíčových otázkách bude hnutí přehlasovávat s SPD a KSČM.

"Dnešní hlasování o zařazení bodu k novičoku na program Poslanecké sněmovny znovu jasně ukázalo, že koalice ANO, KSČM a SPD funguje bezchybně. Jen tedy nechápu, proč vlastně dělá ČSSD referendum o vstupu do vlády, když už tu vládní koalice existuje?" ptal se na facebooku předseda ODS Petr Fiala.

 

Poslanci chtěli projednávat výroky prezidenta Miloše Zemana o tom, že se v Česku vyráběl jed novičok. Komunisté ale na začátku schůze navrhli vyřazení tohoto bodu z programu. Jejich návrh podpořili všichni přítomní poslanci SPD a až na předsedu Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka, který se zdržel hlasování, i všichni přítomní poslanci hnutí ANO.

 

Pro vyřazení bodu hlasoval také místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Zdrželi se čtyři sociálnědemokratičtí poslanci, osm poslanců ČSSD bylo proti a chtělo, aby sněmovna Zemanův výrok řešila.

 

Za vzkaz sociálním demokratům, kteří se k vládě s hnutím ANO vyjadřují ve vnitrostranickém referendu označil výsledek hlasování i šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Jeho stranický kolega Martin Kupka hlasování označil za "didaktickou ukázku pro ČSSD, jak to bude fungovat". A podobně se směrem k ČSSD vyjadřují i zástupci dalších stran.

 

 

 

"Sněmovna právě teď: ANO, SPD a KSČM právě válcují všechny ostatní včetně ČSSD, to bude harmonická vláda," napsal na twitter pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

 

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil napsal, že "hlasovací koalice ANO-SPD-KSČM jede dál". Jeho strana se teď snaží svolat mimořádnou schůzi, která by se výroky prezidenta zabývala. "Koalice ANO, SPD, KSČM funguje. Co neudělat pro podporu vlády, že?" tweetoval místopředseda STAN Vít Rakušan.

 

Sociální demokraté chtěli při jednání o vládě záruky od hnutí ANO, že je ve sněmovně nebude přehlasovávat s komunisty a hnutím SPD. Jedna z podmínek, kterou si původně ČSSD kladla, ale kterou neprosadila, bylo odvolání zástupců SPD z vedení orgánů sněmovny.

 

 

 

Aby poslanci probírali jako první bod úterní schůze výroky Miloše Zemana o tom, že se i v Česku vyráběl jed novičok, kterým měli být otráveni bývalý dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julia, schválil organizační výbor sněmovny. TOP 09 se tak vzdala plánů na svolání mimořádné schůze sněmovny. Pro tu teď poslanci TOP 09 opět sbírají podpisy.

 

Prezident počátkem května uvedl, že podle vojenského zpravodajství se v Česku novičok vyráběl, podle Bezpečnostní informační služby nikoliv. On se kloní ke zprávě armádní rozvědky. Rusové na základě Zemanových slov zpochybnili výroky britské rozvědky, že jed, kterým byli otráveni agent Skripal a jeho dcera, mohl pocházet jen z Ruska. Zemanova slova o výrobě novičoku v Česku odmítl i premiér Andrej Babiš.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688