Za změnu hotelu by měli klienti cestovních kanceláří získat slevu z ceny zájezdu ve výši 10 – 25 %

Smlouva o zájezdu má charakter jakékoliv jiné smlouvy, obě strany by proto měly dodržet to, k čemu se podepsáním smlouvy zavázaly. Ve smlouvě o zájezdu bývá ve většině případů uveden konkrétní hotel, který si klienti vybrali, pokud tedy dojde k jeho výměně, jedná se o porušení smlouvy a klienti cestovní kanceláře mohou žádat o přiměřenou slevu z ceny dovolené.

Dle frankfurtské tabulky, podle které se určuje výše odškodnění u reklamací dovolených, by měl klient cestovní kanceláře za změnu hotelu získat 10% – 25% slevu z ceny zájezdu. Výše slevy se odvíjí od vzdálenosti nového hotelu od původní a od počtu hvězdiček. Pokud si klient objednal čtyřhvězdičkový hotel, ale následně byl ubytován v tříhvězdičkovém hotelu, má nárok na slevu z ceny zájezdu, i kdyby hotely stály vedle sebe,“ komentuje právník Novák, Vaše nároky.cz.

Podobnou situaci zažil také pan Zdeněk, který jel s manželkou přes cestovní kancelář na dovolenou do Španělska. Po pár dnech pobytu byli manželé nečekaně informováni, že se hotel uzavírá a musí se ubytovat v jiném hotelu. Nejenže si stěhování museli zajistit sami, ale ještě k tomu byli přesunuti do hotelu, který měl namísto zaplacených tří hvězdiček pouze dvě hvězdičky.

Jelikož nový hotel nepovídal požadavkům klientů, chtěli pobyt předčasně ukončit, to jim však umožněno nebylo. „Delegátka se k celé záležitosti stavěla velice laxně a nijak se jí nechtělo celou záležitost řešit, na místě jsme proto sepsali reklamační protokol, který nám alespoň naštěstí podepsala,“ vzpomíná pan Zdeněk.

Nespokojení klienti cestovní kanceláře proto ihned po příjezdu z dovolené podali přes právníka Petra Nováka reklamaci zájezdu. Právník cestovní kanceláři poslal předžalobní výzvu, ve které žádal proplacení 25 % z ceny zájezdu. Celý zájezd pana Zdeňka vyšel na 30 tisíc korun. Cestovní kancelář však jakýkoliv nárok na odškodnění odmítala, reklamace dovolené proto skončila až před soudem.

Soud nakonec skončil smírem obou stran, kdy panu Zdeňkovi protistrana vyplatila odškodnění 7 000 , tedy přes 23 % z ceny dovolené. Bez zapojení právníka a soudu by však reklamace pravděpodobně skončila neúspěšně. Důležité je však vědět, že reklamaci dovolené musí nespokojení klienti cestovních kanceláří podat nejpozději do 30 dní od skončení zájezdu. Pokud tak neučiní, může cestovní kancelář právem odškodnění nevyplatit,“ upozorňuje na závěr právník Novák z Vaše nároky.cz. 

Společnost Vaše nároky.cz

pomáhá občanům získat finanční odškodnění, na které mají nárok v případě, že se stali obětí nepoctivého a nekalého jednání obchodníků, institucí či státu. Služby společnosti jsou nastaveny pro oboustrannou spokojenost tak, že za ně klient neplatí žádné poplatky a jedinou odměnou pro společnost je provize ze získané částky do maximální výše 25 % pouze v případě vyhraného sporu. Se společností Vaše nároky.cz tedy klient nic neriskuje, nic neztratí a může jen získat. Portfolio oblastí odškodnění, které společnost za klienty řeší, je opravdu široké, od kompenzace za zpožděný let, přes nevyplacenou mzdu, krácení pojistného plnění či reklamaci dovolené, až po náhradu škody za pochybení lékaře.

Více informací na:www.vasenaroky.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky