Josef Němeček (Patria Finance)
Okénko investora  |  22.05.2018 13:55:48

Atraktivní světové akcie na domácí burze a za koruny! (22.5.2018)

 

22. května se tuzemským investorům otevřela zcela nová možnost investice do tří desítek atraktivních zahraničních titulů na pražské burze v českých korunách. Co je jim všem společné kromě zajímavého investičního příběhu nebo dividendy? Spojitost s Českou republikou, ať skrze výrobu, dceřiné firmy nebo osobnosti. Nově také přibude možnost investice skrze ETF do německých, amerických a čínských akcií. Zajímá vás více?

Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický, Jan Koller. Česká jména světového fotbalu. Čokolády Orion, Sfinx nebo káva Nescafé. Červená i zelená síť čerpacích stanic v Česku. Sítě, díky kterým voláme, surfujeme, chatujeme. Silnice, železnice, asfalty, polystyreny. Pořádné náklaďáky. Hera na pečení, Míša na zchlazení. Pivo Krušovice nebo také Starobrno. To vše máme denně po ruce a podle své chuti a obliby používáme. A díky novému projektu, na kterém spolupracuje pražská burza s Patria Finance a dalšími dvěma členy burzy Wood & Co a Raiffeisen teď můžete nově na domácím akciovém trhu vydělat na akciích majitelů těchto značek a klubů, spojených s výše zmíněnými ikonami fotbalu, na vyplácených dividendách

Od 22. května 2018 je na trhu Free Market pražské burzy obchodováno celkem 29 zahraničních titulů a trojice ETF. Trh a likviditu na něm podporuje i Patria Finance v roli tvůrce tohoto trhu. Cíl? Přivést domácím investorům možnost obchodovat významné zahraniční cenné papíry "s českou stopou" na domácím trhu v lokální měně a rozšířit nabídku obchodovaných titulů o nové, atraktivní alternativy. 

Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha, věří, že vybrané zahraniční tituly se stanou příjemným zpestřením a zajímavou investiční příležitostí pro tuzemské investory. Tím, že u každého titulu bude fungovat tvůrce trhu a bude tak podporovat jeho likviditu, mělo by jít o plnohodnotnou alternativu k obchodování těchto emisí na jejich mateřských trzích.

Tomáš Jaroš, generální ředitel obchodníka s cennými papíry Patria Finance, je přesvědčen o atraktivitě pro tuzemské investory díky obchodování v české koruně. Zohlednit navíc lze její pohyby od konce intervencí ČNB. „Uvedením zahraničních titulů se vztahem k České republice na pražskou burzu chceme i touto cestou přiblížit investování nejen zkušeným, ale také drobnějším, začínajícím investorům,“ říká Tomáš Jaroš. Výzvou a nabídkou neotřelého investování v českých korunách může být nejen možnost investice do akcií fotbalových klubů Borussia Dotmund nebo Juventus Turín, které jsou s Českem nesmazatelně spjaty skrze právě taková jména, jako jsou Tomáš Rosický, Jan Koller nebo Pavel Nedvěd. 

Polský majitel UnipetroluPKN Orlen, maďarská skupina MOL, švýcarská Nestlé s výrobou v Česku, pivovarnický koncern Heineken, skupina Unilever, Nokia, Skanska, Volvo, maďarská banka OTP. To jsou tituly, které spolu s akciemi prestižních fotbalových klubů Juventus Turín a Borussia Dortmund přivádí na pražskou burzu v rámci duálního listingu největší tuzemský retailový obchodník s cennými papíry Patria Finance. U těchto 11 titulů nabízí Patria Finance na pražské burze nákupy zcela zdarma a to až do 30. 6. 2018. Další tituly přidávají členové pražské burzy Wood & Co. a Raiffeisen. Seznam všech titulů, které již toto úterý odstartují své korunové obchodování na pražské burze, naleznete v tabulce níže.

Všech 11 titulů, které do projektu vyslala Patria Finance, vám průběžně představuje na serveru Patria.cz v seriálu „PŘIVÁDÍME“.

Úvodní představení projektu dual listingu a slova šéfa Patrie Tomáše Jaroše k projektu si můžete přečíst a poslechnout zde

Další informace rádi poskytnou zaměstnanci péče o klienty Patria Finance na informační lince 221 424 142 nebo emailové adrese info@patria-direct.cz. Klienti Patria Finance v obchodní platformě Webtrader v sekci Obchodování - Akcie ČR, naleznou všechny tituly pod volbou "Free Market".

 

Duální listing na Free Marketu pražské burzy - seznam titulů:
Emitent Primární trh ISIN Člen
BORUSSIA DORTMUND DE DE0005493092 Patria Finance
HEINEKEN NV NL NL0000009165 Patria Finance
JUVENTUS FOOTBALL CLUB SPA IT IT0000336518 Patria Finance
MOL HU HU0000153937 Patria Finance
NESTLE SA SUI CH0038863350 Patria Finance
NOKIA OYJ FI FI0009000681 Patria Finance
OTP Bank PLC HU HU0000061726 Patria Finance
PKN Orlen SA PL PLPKN0000018 Patria Finance
SKANSKA AB SWE SE0000113250 Patria Finance
UNILEVER NV GB GB00B10RZP78 Patria Finance
VOLVO AB SWE SE0000115446 Patria Finance
Deutsche Bank AG DE DE0005140008 Wood&Co.
Deutsche Telekom  DE DE0005557508 Wood&Co.
E.ON SE DE DE000ENAG999 Wood&Co.
iShares Core DAX UCITS ETF DE Wiener Börse DE0005933931 Wood&Co.
iShares Core S&P 500 UCITS ETF London Stock Exchange IE00B5BMR087 Wood&Co.
Royal Dutch Shell PLC NL GB00B03MLX29 Wood&Co.
RWE AG DE DE0007037129 Wood&Co.
Volkswagen AG DE DE0007664039 Wood&Co.
Xtrackers MSCI China UCITS ETF London Stock Exchange LU0514695690 Wood&Co.
PKO Bank Polski PL PLPKO0000016 RCB
ANDRITZ AG AT AT0000730007 RCB
AT&S AUSTRIA AT AT0000969985 RCB
FACC AG AT AT00000FACC2 RCB
IMMOFINANZ AG AT AT0000809058 RCB
KGHM Polska Miedz PL PLKGHM000017 RCB
OMV AG AT AT0000743059 RCB
RBI AT AT0000606306 RCB
UNIQA INSURANCE GROUP AG AT AT0000821103 RCB
VERBUND AG AT AT0000746409 RCB
VOESTALPINE AG AT AT0000937503 RCB
WIENERBERGER AG AT AT0000831706 RCB

O titulech FREE MARKETu, nominovaných Patria Finance:

Borussia Dortmund - německý fotbalový klub se zřejmě nejpropracovanějším skautingem mladých talentů (15-19 let) a prací s mládeží ze všech evropských klubů. Každý rok dokáže utržit za prodej svých hráčů do velkoklubů desítky milionů eur. Pravidelný účastník Ligy mistrů. V klubu v minulosti zazářili mj. naši reprezentanti Tomáš Rosický a Jan Koller. Mimochodem, akcie vlastní mj. Martin Štefunko (ex-PPF) nebo Pavol Krúpa (Arca Capital), který se tuto investici snaží i hodně propagovat.

PŘIVÁDÍME: Borussia Dortmund. Německý velkoklub nabízí špičkovou a výdělečnou přestupovou politiku i atraktivní valuaci

Heineken - nizozemská pivovarská skupina, jejíž záběr přesahuje i do vína či nealkoholických nápojů. Tento druhý největší světový hráč v oboru provozuje 165 pivovarů v sedmdesátce zemí a snaží se využít vzestupu rozvíjejících se trhů. V ČR vlastní pivovary Krušovice, Zlatopramen nebo Starobrno, ale snaží se prosazovat i skupinové značky. Investičně znamená Heineken stabilní sektor běžné spotřeby, dlouhodobě rostoucí zisky i zajímavou dividendu.

PŘIVÁDÍME: Heineken. Je libo diverzifikaci do spotřebního sektoru?

Juventus Football Club
- jasný vládce italské fotbalové ligy se šesti tituly v řadě od roku 2011, nejúspěšnější klub “Serie A” v historii. Na mezinárodní scéně patří k nejlepším klubům všech dob, když doposud jako jediný zvítězil ve všech šesti pohárových soutěžích, kterých se může evropský klub účastnit. Do historie klubu se nesmazatelným písmem zapsal jako hráč i funkcionář náš reprezentant a držitel Zlatého míče - Pavel Nedvěd.

PŘIVÁDÍME: Juventus FC. Akcie klubu s „nejchytřejší“ přestupní a hráčskou platovou politikou

MOL Group - Maďarský rafinérský konglomerát má za sebou velice aktivní historii napříč regionem střední Evropy. V roce 2004 převzala slovenskou rafinerii Slovnaft, v roce 2007 spolupracovala s ČEZem na stavbě tepelných elektráren a v roce 2014 převzala síť čerpacích stanic Lukoil. Momentálně vlastní síť až 2000 čerpacích stanic, aktivně působí ve více než 30 zemích a je druhou největší společností obchodovanou na maďarské burze.

PŘIVÁDÍME: MOL. Regionální ropný obr se stabilně rostoucí dividendou

Nestlé - nadnárodní potravinářský koncern se sídlem ve Švýcarsku. V tuzemsku je známý především jako výrobce cukrovinek, ale portfolio je mnohem širší – od čokolády a minerálek až po kávu a zvířecí krmivo. Největšími divizemi jsou nápoje (káva) a dětská výživa. Ta také vykazuje nejrychlejší růst. Pro investory je lákavá především dividenda, kterou kryje stabilní cash flow. V nákupním košíku tuzemského spotřebitele bude mít portfolio značek prakticky vždy nějaké zastoupení, ať už se jedná o produkty značek Nescafé, Sfinx nebo Orion.

PŘIVÁDÍME: Nestlé. Globální hráč se stabilním příjmem

Nokia – Finskou Nokii dnes známe hlavně jako někdejšího vládce na poli mobilních telefonů. Do této sféry však vplula až poté, co si vybudovala solidní pozici v telekomunikačních technologiích celkově. A právě na tuto tradici Nokie navázala po opuštění výroby mobilních telefonů. Nokia je dnes globálním lídrem v oboru výroby zařízení pro přenos signálu, k němuž zároveň dodává software a navazující služby.

PŘIVÁDÍME: Nokia. Nová technologie a geopolitické obavy vytvářejí investiční příležitost

OTP Bank - bývalá maďarská státní spořitelna je po privatizaci v roce 1995 jedním z největších bankovních domů v regionu. Pod jednou střechou sdružuje prakticky celé spektrum finančních služeb, od depozit a půjček přes pojištění a správu aktiv až po penzijní fondy a investiční řešení. Krom domácího trhu (>25% tržní podíl) operuje přes své dcery i na 8 regionálních trzích v Bulharsku, Rumunsku, Chorvatsku, Srbsku, na Ukrajině, v Černé Hoře, Rusku a na Slovensku (OTP Banka Slovensko). Pro zajímavost, největší podíl (cca 9 %) vlastní petrochemická skupina MOL.

PŘIVÁDÍME: OTP Bank. Regionální hráč s rostoucími čistými zisky

PKN Orlen - polská matka tuzemské petrochemické jedničky Unipetrolu. Po konsolidaci v uplynulých měsících disponuje 94% podílem na hlasovacích právech a základním jmění. Koncern Unipetrol se věnuje rafinérské a petrochemické činnosti. Krom motorových paliv vyrábí třeba asfalt, amoniak nebo polystyrén. Pohonné hmoty distribuuje přes síť čerpacích stanic Benzina.

PŘIVÁDÍME: PKN Orlen. Největší rafinerská společnost ve střední Evropě s příslibem mírně rostoucí dividendy

Skanska AB - švédská stavební firma působící kromě severských zemí také jinde v Evropě či v USA, jedna z největších stavebních společností na světě. V ČR vlastní Skanska a.s., která patří k lídrům na trhu. Zaměřuje se na pozemní i inženýrské stavitelství, podepsána je například pod stavbou O2 arény, nové centrály ČSOB, ale také třeba velkých železničních projektů v Praze.

PŘIVÁDÍME: Skanska. Stabilní akcie s lákavou dividendou

Unilever - evropská společnost široce rozkročená od potravin přes výrobky pro domácnost až po osobní péči. V této oblasti je jednou z největších na světě, působí ve více než stovce zemí. Do jejího portfolia patří značky jako Hellmann´s, Dove či Lipton. Firma je už od svého založení spojená i s působením na československém trhu, kde v současné době vlastní značky Hera, Rama, Míša, Savo a další. Unilever v posledních letech setrvale zvedá zisk i dividendu na akcii.

PŘIVÁDÍME: Unilever. Provází nás životem. Investorovi nabízí nejen stabilní dividendu

Volvo – Veřejně obchodované Volvo se výrazně liší od svého menšího bratra Volvo Cars. Volvo exceluje ve výrobě a prodeji nákladních automobilů, stavebních zařízení a autobusů. Společnost má za sebou úspěšné období na akciovém trhu, zejména na poměry tohoto sektoru. Důvodem jsou rostoucí prodeje nákladních automobilů v USA a stavebních strojů v Číně. Volvo se proto stalo v posledním období miláčkem investorů.

PŘIVÁDÍME: Volvo. Výrobce nákladních aut odměňuje štědře



Silvia Holá

Josef Němeček

Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na finanční trhy, bankovnictví a hospodářskou politiku. Specializoval se na analýzu dat z ekonomiky finančními trhy. Během studií utvářel zpravodajství z finančních trhů v rámci Hospodářských novin. Několik let vedl Public Relations a propagaci v oblasti vládní podpory exportu. Následně zodpovídal za Business Development v přední tuzemské poradenské skupině. Věnoval se vlastním projektům v oblasti PR. Pět let se v rámci Patria Online podílel na chodu a rozvoji investičního portálu Patria.cz. Od jara roku 2014 se podílel na startu finanční skupiny Roklen Fin, byl šéfredaktorem ekonomického a investičního portálu Roklen24.cz. Od roku 2016 působí ve skupině Patria se zodpovědností za vedení portálu Patria.cz.



Patria Finance

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688