Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.05.2018 06:43:49

Továrny budoucnosti budou vypadat jinak, než si obvykle představujeme


Většina lidí si továrny budoucnosti zřejmě představuje jako plně automatizované provozy, kde vládnou roboti. Hovořil o nich už v roce 1982 tehdejší šéf automobilky GM Roger Smith a vytvořit se je dnes pokouší například Elon Musk. Ron Harbour a Jim Schmidt na stránkách Harvard Business Review ale podobné představy krotí s tím, že další významný skok dopředu samotná automatizace nezajistí už proto, že „vše, co šlo zautomatizovat, už v podstatě zautomatizováno bylo“.

HBR tvrdí, že továrny budoucnosti se nebudou od těch současných lišit tím, že v nich bude zautomatizováno ještě více procesů. Rozdíl bude spočívat v něčem jiném. Samotné procesy budou úplně jiné povahy a například automobily budou vyžadovat úplně nové výrobní postupy. Příkladem může být lakovna. Dnes je v lakovnách automobilek asi 90 % všech aktivit zautomatizováno, ale stále jde o „nejdražší a na prostor nejnáročnější sekci výroby“. Roboti tu provádí většinu úkolů, ty se ale moc neliší od procesů, které byly běžné před třiceti lety.

Například v továrně BMW ve Spartanburgu trvá lakování vozu 12 hodin a využívá se k tomu více než 100 robotů. Vozidlo po lakovně urazí asi 4 míle. Podle HBR musí existovat způsob, jak vše zjednodušit, cesta ovšem nevede přes automatizaci, ale přes změnu procesů. „Možná, že jednou bude aplikována jen jedna vrstva barvy, která bude následně zatavena podobně, jako se to dělá ve vypalovacích pecích u keramiky. Tento postup se již nyní testuje ve výzkumných laboratořích. Nebo přijde 3D tisk celého vozu a lakování nebudeme vůbec řešit. Ať už ale bude řešení jakékoliv, nebude spočívat v ještě větším množství robotů, kteří výrazně sníží výrobní náklady,“ píše HBR.

Dvě třetiny zaměstnanců automobilových továren nyní pracují v sekci, kde se vůz kompletuje. Její automatizace je složitá, protože jde o komplexní činnost a vozy se liší svou specifikací pro konkrétního zákazníka. Je tudíž potřeba flexibility, kterou stroje zatím plně nenabízí. Mimo jiné proto, že je příliš drahé měnit jejich programy tak, jak se ze dne na den mění struktura modelů a jejich variací. Lidé jsou zatím také lepší například při montování elektroinstalací a s rozvojem elektromobility a autonomních vozů se dá čekat, že tato část aut bude nabývat na významu. Pokud by měla přijít změna, muselo by jít o úplně jinou technologii výroby. Elektromobily ale budou celkově nabízet jednodušší výrobní postupy.

HBR poukazuje i na větší využívání takzvaných cobotů, tj. robotů spolupracujících s lidmi, a různých zařízení, která si člověk oblékne a ony mu pomáhají zvýšit jeho výkon a produktivitu. Takové nástroje by mohly mimo jiné pomáhat vyřešit problémy spojené s rostoucím průměrným věkem zaměstnanců a jejich snižujícím se fyzickým výkonem. „Roger Smith snil o továrnách, kde nebudou instalována světla, protože roboti je nepotřebují. Továrny budoucnosti budou sice plné robotů, ale cesta k nim vede přes nové inovace a světla v nich budou svítit dál,“ uzavírá HBR.

Zdroj: HBR



 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688