Státní aukční portál prodává auta, zbraně, elektro i nářadí

TNBiz, 21.5.2018

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) spustil první státní elektronický aukční systém. Prostřednictvím svých stránek se zbavuje nepotřebného majetku. Veřejnosti nabízí nábytek, elektroniku, umělecké předměty nebo nářadí.

Nový aukční portál ÚZSVM funguje na stránce www.nabidkamajetku.cz. Po pondělní prezentaci se web část dne potýkal s problémy a uživatelům se špatně načítal. V podvečer ale už fungoval bez potíží.

"Prodej majetku prostřednictvím elektronických aukcí výrazně posiluje transparentnost, veřejnou kontrolu a zásadně omezuje korupci," uvedla ministryně financí Alena Schillerová. "Digitalizace státu je prioritou této vlády a elektronické aukce jsou jedním z prvních kroků tímto směrem," dodala.

ÚZSVM si pochvaluje, že první státní aukční portál připravil sám, bez externích dodavatelů. "Státu tím šetříme nemalé prostředky," tvrdí ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

"Zavedením elektronické aukce chceme zpřístupnit nabídku nepotřebného majetku státu širšímu okruhu zájemců a také tím šetříme jejich čas. Zájemci mohou přihazovat na vybraný majetek například z pohodlí svého domova, stačí mít přístup na internet," dodala.

Zájemce o dražby se v systému musí zaregistrovat. Po přihlášení může začít přihazovat. Každá položka má stanovený minimální příhoz, zájemce ale samozřejmě může přihodit i vyšší částku. O každém příhozu u aukce, o níž má zájem, bude informován emailem. Pokud někdo přihodí v posledních dvou minutách před koncem aukce, čas jejího ukončení se automaticky prodlouží o dvě minuty.

Aktuální nabídka aukcí je skutečně rozmanitá. Najdeme v ní sadu nářadí za vyvolávací cenu 50 korun, několik počítačových soustav v cenách okolo 500 korun, sbírku známek za 16 tisíc, řetízky za několik set až několik tisíc korun, vybavení pro motorkáře (helma i kombinéza po 2 065 ) nebo dámské kolo za 600 .

Ze státního lze pořídit i vybavení domácnosti. Tisíc korun je vyvolávací cena obývací stěny, za 800 můžete přikoupit pohovku a za 700 manželskou postel. Do kuchyně nabízí úřad ještě ledničku za dvě stovky.

Některé položky, které stát v aukci nabízí, jsou ale i poměrně kuriózní. Na tisíci korunách začíná nabídka dřeva z jednoho kusu břízy a dvou kusů jasanu, zhruba kubík dřeva, které je ale vlhké a pokryté povrchovou plísní. Čtyři vzrostlé jehličnany o objemu 3,5 kubíků nabízí úřad s vyvolávací cenou 3 150 .

 

Milovníky historie zaujmou repliky pěti sečných zbraní s vyvolávací cenou 5 000 . Hráče kulečníku pak potěší sada 12 tág s vyvolávací cenou 2 400 . Rodiče mohou pořídit dívčí kolečkové brusle velikosti XS s možností posunování velikosti od 26 do 29, které začínají na 50 korunách. Milovníkům rybaření prodává stát pruty v ceně okolo 500 .

Nejdražší položkou, kterou v aukci lze vydražit, je 16 tun měděného drátu. Aukce začne až za 2 týdny a vyvolávací cena bude bezmála 2 miliony.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy