Patria (Patria Finance)
Osobní finance  |  21.05.2018 11:38:02

Má nemocenská vůbec smysl?


Německo se pod vedením Otto von Bismarcka stalo v roce 1883 první zemí na světě, která schválila nemocenskou. Od té doby uplynulo více než 130 let, ale řada zemí ji stále neposkytuje. Mezi zeměmi průmyslovými univerzální program nemocenské nefunguje jen v USA, Kanadě a Japonsku. Její odpůrci obvykle tvrdí, že podporuje ulévání se z práce, ale jak ukazuje nový výzkum publikovaný na VoxEU, zdá se, že situace není ani zdaleka černobílá.

Stefan Pichler a Nicolas Robert Ziebarth na zmíněných stránkách poukazují na to, že například v Německu lze nemocenskou využít poměrně jednoduše a jedním z nejčastějších důvodů je bolest zad. V roce 2016 tam zaměstnanci na nemocenské strávili v průměru 10,8 dní. O délce nemocenské rozhoduje lékař a během tohoto období zaměstnanec pobírá 100 % svého platu (maximálně šest týdnů pro jednu zdravotní komplikaci). Opakem je systém americký, kde zaměstnanci obvykle získají jednu hodinu nemocenské na 30 – 40 odpracovaných hodin. Podle Bureau of Labor Statistics tak tráví v průměru na nemocenské 7 – 8 dní za rok.

Nová studie využívá nová data z USA a Německa a tvrdí, že zavedení nepodmíněné nemocenské snižuje rozšiřování chorob. Například během epidemie chřipky se počet jejich případů ve srovnání s obdobími před zavedením nepodmíněné nemocenské snížil až o 40 %. Vědci ale zároveň poukazují na to, že když byla v Německu v roce 1996 snížena štědrost nemocenské, klesl počet případů jejího neoprávněného čerpání. Zároveň se ovšem zvýšil počet zaměstnanců, kteří v práci zůstávali i přesto, že byli nachlazení, a tím se zvýšil počet nakažených lidí.

Studie tedy tvrdí, že správně nastavený systém nemocenské může snižovat rozšiřování nemocí. Je ovšem třeba „minimalizovat motivaci k tomu, aby se zaměstnanci snažili zůstávat doma bez příčiny“. Systém nemocenské také znatelně zlepšuje kvalitu pracovního místa zejména u lidí s nízkými příjmy a vede k dosažení větší rovnováhy mezi jejich rodinou a prací. Podle studie také „neexistuje důkaz, že systém nemocenské vytváří výrazné ztráty pracovních míst či tlačí na pokles mezd“.

Zdroj: VoxEU


 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688