STOX.CZ (Grant Capital)
Makroekonomika  |  17.05.2018 16:30:39

Horší situace než v roce 2008?

Autor: Bc. Gabriela Kocveldová

Harvardská ekonomka Carmen Reinhart tento týden komentuje, že rozvojové trhy jsou v horším stavu než během celosvětové finanční krize roku 2008.

Její odhad přichází v období, kdy se investoři chovají opatrněji při nakládání s majetkem, a to na medvědích trzích jako Argentina, Indonésie a Turecko. Ale názory na to, zda nedávná turbulence je jen výkyv, nebo začátek něčeho většího, se liší. Záleží také na ekonomice, neboť některé ekonomiky jsou v lepším stavu než jiné.

Platební bilance

Bilance zdravého běžného účtu je hlavní obranou pro rozvojové trhy. Zatímco skupina měla v roce 2008 velký přebytek běžného účtu, nyní má malý deficit – z velké části kvůli výraznému poklesu přebytku Číny. Ale obraz není jednotný. Některé země jako třeba Thajsko jsou známé svými silnými přebytkovými bilancemi.

Ekonomický růst

Světová ekonomika zažívá svůj největší rozmach od roku 2011, a růst v rozvojových trzích i ekonomikách bude podle Mezinárodního měnového fondu dále akcelerovat před vyrovnáním v příštích několika letech. To vytváří polštář pro například zvyšování úrokových sazeb, i když růst zatím není tak vysoký, jako byl v předvečer světové finanční krize.

Dluh

Vlády rozvojových trhů si v uplynulém desetiletí neustále půjčovaly na úkor úrokových sazeb. Také firmy jsou na tom podobně: úvěryUSA poskytnuté nebankovním dlužníkům v rozvojových zemích dosáhly podle Banky pro mezinárodní platby koncem loňského roku hodnoty 3,7 bilionů dolarů, což představuje nárůst z 1,5 bilionů dolarů v předchozím desetiletí.

Měnová volatilita

Index volatility rozvojových trhů banky JPMorgan, jež ukazuje měnové fluktuace, se drží pod úrovněmi zaznamenanými roku 2008 navzdory několika turbulencím v Argentině a Turecku. Čínský juan se v posledních několika měsících vyznačuje stabilitou.

Ocenění akcií

Index rozvojových trhů MSCI se obchoduje okolo 12násobku odhadovaných příjmů v dalších 12 měsících, což je lehce nad historickým průměrem. V roce 2007 byl ukazatel na 15násobku předpokládaných výdělků, zatímco v dalším roce z důvodu finanční krize poklesl k pouze 6násobku příjmů.

Trhy s dluhopisy

Výnosydolarových dluhopisů rozvojových trhů jsou pod svým historickým průměrem, což značí, že úroveň stresu investorů je stále tlumená. Současný výnos při nejhorším možném scénáři je kolem 5,6 % oproti 4,5 % na začátku tohoto roku. V roce 2008 míra výnosu vzrostla z 6,6 % v lednu na 14,3 % v říjnu, kdy se investoři zbavovali dluhopisů.

Devizové rezervy

V rozvojovém světě existuje mnoho variant, a to platí zejména v případě devizových rezerv. Zatímco Čína má masivní zásoby, rezervy v zemích jako Argentina a Indonésie se snižují poté, co centrální banky intervenují na ochranu svých měn.

Carmen Reinhart

STOX.cz

STOX.cz je portál společnosti Grant Capital a.s. pro podporu online obchodování s minimálními náklady a komplexně nejvýhodnější podporu.

Více informací na: www.stox.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688